Tanulmányok, írások

 • Az elmúlt 20 év legnépszerűbb politikusa, Göncz Árpád

  2011. február 2.

  Ma 89 éves Göncz Árpád, a harmadik köztársaság első elnöke (1990-2000). Munkásságáról talán a legtöbbet az mond, hogy azóta sem volt egy politikus sem olyan népszerű, mint ő, aki etalon a mindenkori utóda számára.

 • Felkaptuk a fejünket
  Szubjektív zárszó

  2012. február 13.

  „Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó” – ezek a mondatok Göncz Árpád egyik legkorábbi parlamenti megszólalásában hangzottak el, 1990. augusztus 3-án, amikor az Országgyűlés a Magyar Köztársaság – tetszenek még emlékezni erre a két szóra: Magyar Köztársaság – elnökévé választotta.

 • Ma már történelem
  Göncz Árpád Tiszavasváriban - 1.

  2013. február 15.

  A pirított libamáj esete. A napjainkban 91. életévét betöltő Göncz Árpád, volt Köztársasági Elnök úr előtt szeretnék tisztelegni néhány róla és vele történt, Tiszavasvárihoz köthető emléktöredékkel.

 • Ma már történelem
  Göncz Árpád Tiszavasváriban - 2.

  2013. február 22.

  Avagy, jöhetne sűrűbben is

  A határon túli gyerekek oktatása, ellátása, létszámuk növekedésével egyre több terhet jelentett és nagy szervezést igényelt. Az otthonuktól, szüleiktől, testvéreiktől több száz km-re került 14-18 év közötti lányok és fiúk kisebbségi sorsból eredő érzékenységére is figyelni kellett.

 • Ember és szerep

  2012. február 10.

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.