Tanulmányok, írások

 • MARIO VARGAS LIOSA: A TÚLÉLŐ

  Amikor meghallotta a bíróság ítéletét - életfogytiglani fegyház – Göncz Árpád felkiáltott „Ez csodálatos!” Életem legboldogabb napja volt, meséli.

 • A Göncz-titok nyomában – ajándék a 85. születésnapra

  2007. március 21.

  „Adósságot” törlesztett a most kiadott „Göncz-olvasókönyvvel” a Glória Kiadó – hangzott el ma délelőtt a Visszanézve című kötet bemutatóján, amelyet László György és Wisinger István jegyez szerzőként. Javarészt ők készítették az interjúkat a volt köztársasági elnökkel és gondozták a kéziratot. A dokumentumkötet átfogó betekintést nyújt a rendszerváltozás utáni első magyar államfő életébe.

 • Tükör által világosan
  Dae Soon Kim doktori disszertációja Göncz Árpádról

  2012. június 11.

  „Az igazság már nem katasztrófa…” Ingmar Bergman: Tükör által homályosan (1961)

 • Miért ír egy koreai Göncz Árpádról?

  2012. április 27.

  Mi visz rá arra egy koreai doktoranduszt, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első államfőjéről írja disszertációját? Különösen úgy, hogy Göncz Árpádról nemcsak idegen nyelven, hanem még magyarul se jelent meg eddig átfogó, tudományos igényű munka. Bár miért is jelent volna, tehetjük fel a kérdést, amire részben választ kaptunk a koreai Dae Soon Kim csütörtöki könyvbemutatóján.

 • Václav Havel Göncz Árpádról

  „Élénken él emlékezetemben az a pillanat, amikor 1990 januárjában – nem egészen egy hónappal azután, hogy csehszlovák elnökké választottak – első ízben találkoztam Budapesten Göncz Árpáddal, az ismert magyar íróval.

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.