Kuriózumok

 • Borkóstolás 1997

  Göncz Árpád köztársasági elnök, a VI. Budapesti nemzetközi Borfesztivál fővédnöke a Magyar Borok pincelabirintusában meglepően szakszerű kérdéseket tett fel kísérőinek. Az íróból lett államelnök életéről, múltjáról sokat tudunk, de az újdonság, hogy ősei között borászok is voltak.

 • Születésnap
 • Göncz Árpád 90 éves
  Árpi bácsi, köszönjük!

  2012. február 10.

  Kilencvenedik születésnapján (február 10.) szerenáddal, csöndes üdvözlő beszédekkel köszöntik tisztelői és hívei Göncz Árpádot, ’56 egyik utolsó hősét, a harmadik köztársaság első elnökét. Ha a hajdani avató eskütétel derűsen nyárias volt huszonegy éve (1990. augusztus 3.), ezt a szomorkás kilencvenediket rosszkedvünk tele árnyékolja be. Az a hajdani avatás a köztársaság igazi nyitánya volt. Ez a mostani csöndes ünnep egy letűnő kor zárónapja. BUJÁK ATTILA írása.

 • Köszöntőféle Göncz Árpádhoz

  2012. február 9.

 • Göncz Árpád az otthonunkban

  2011. január 9.

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.