Va, pensiero / Szabadságkórus

Göncz Árpád 90. születésnapjára

Verdi: Nabucco
Magyar szöveg: Fábri Péter

Göncz Árpád 90. születésnapjának tiszteletére alakult meg a Szabadságkórus Kováts Kriszta vezetésével. Az erre az alkalomra létesült együttes Göncz Árpád és felesége, Zsuzsa asszony előtt mutatta be a Nabucco rabszolgakórusát Fábri Péter magyarításában. A „Lesz itt köztársaság” azóta szállóigévé vált, és számos alkalommal, különböző fórumokon idézik.

Az alábbiakban olvasható a szabadságkórus magyar szövege, a videó-felvételt pedig a Galérián belül, a Videóknál is megtalálják.

Szállj az égen, és szólj lent a tájon,
szállj az Értől a tág óceánig;
mint, ha sas száll és széttárja szárnyát,
száll a szó: éljen a köztársaság!

Száll a Kékes, a Kőrös vidékén,
száll az Alföldön, száll a Moszkva téren,
édes, szép föld, te szélfútta síkság,
lesz itt még, lesz itt köztársaság!

Árpád országa, szélfútta tájék,
ez a kis föld, hol komp jár a múltba!
És a múlt fogva tart, kába álom -
Ugye, lesz még itt köztársaság?!

Szinte ránk hull a rég-voltak árnya,
mintha szűk térben bénultan állnánk,
nézd csak, nézd, fent az égen egy szó száll:
lesz itt még, lesz itt köztársaság,
lesz itt köztársaság újra még,
lesz itt köztársaság újra még,
lesz itt köztársaság!

Kapcsolódó videók

  • Szerenád Göncz Árpádnak <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Dx8AF4I7M44" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.