Mécs Imre búcsúja Göncz Árpádtól:

„Az emberek embere voltál"

2015. november 6.

Népszabadság

Egykori rabtársa, az ötvenhatos halálraítélt Mécs Imre megrendítő beszéddel búcsúzott Göncz Árpádtól pénteken, az Óbudai temetőben tartott gyászszertartáson.

– Nagyon furcsa, hogy most itt nyugszol, Árpi! – mondta Göncz Árpád pénteki temetésén Mécs Imre. – Az ember azt várná, hogy kilépsz a koporsóból, megsimogatsz egy jó mosoly kíséretében.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Bárhova mentél, mindenhol szerettek. Jelenthetem neked, hogy sokan vagyunk, és mindenki a szeretetét hozta ide, mert te a szeretet embere voltál. Ugyanakkor tudtál nagyon kemény és határozott lenni, amikor szelíd íróként, az Írószövetség elnökeként az a megtiszteltetés ért, hogy a Magyar Köztársaság elnöke lettél, egy jó paktum eredményeként. Nagyon bölcs döntés volt, mert meg lehetett indítani egy elnagyolt rendszerváltás szekerét – jelentette ki Mécs Imre.

Minden idők legjobb köztársasági elnöke lettél.
Ha kellett, határozott voltál, ez a határozottság megmentette a köztársaságot, hiszen például beindult a jogi építkezés. Köszönjük neked bölcsességed, amely előrevitte az ország szekerét – ismételte meg.

– 1989. július 16-án, a nagy temetésen nemcsak a forradalom halottjait, hanem egy rossz rendszert is eltemettünk. Ennek szervezésében nagy szerepet játszottál – fogalmazott gyászbeszédében az egykori ötvenhatos halálraítélt, Göncz Árpád rabtársa.

Mindenhol szerettek. Te vagy a legjobb köztársasági elnök, aki valaha is volt Magyarországon. Fontos, hogy kövessük a példádat. Az emberek embere voltál. A szegények, elnyomottaknak a szócsöve. A szeretet a legfontosabb, ha szeretet nincsen, semmi sincs – utalt Szent Pálra Mécs Imre.

Ugyanakkor a széthúzással, gyűlölettel szemben kemény tudtál lenni. Jó lenne, ha sok Göncz Árpád lenne az országban. De távozásoddal nagyon nagy űrt hagytál a családodban is, amely rajongott érted. Feleséged, Zsuzsa, aki 13 évesen ismert meg téged. Azóta tartott ez a gyönyörű kapcsolat – mondta elhaló hangon Mécs Imre.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Mindig megtaláltad a helyes utat, mindig tudtad, hogy mit kell tenni. Mindig a jó oldalon álltál. Most is az kellene, hogy a te példádat kövessük. Mindazoknak, akik magas állami helyekre kerülnek, azt a normát kellene követniük, amit te állítottál.
Mindenki árpizott, s nem árpádozott, de ebben nagy tisztelet volt.

Azt kérjük, hogy a lelked maradjon köztünk, mert szükségünk van segítségedre – zárta beszédét Mécs Imre.

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.