Hírek

2020. szeptember 23.

Filmbemutató és beszélgetés az Óbudai Kulturális Központban 17.00 órakor

1032 Budapest, San Marco utca 81.

A Göncz Árpád Alapítvány bemutatja Papp Gábor Zsigmond "A kettévált ország" c. filmjét. A vetítés után beszélgetés a rendezővel, vezeti Horvát János

A részvétel regisztrációhoz kötött, az info@gonczarpad.hu oldalon. A jelentkezéseket a visszajelzések sorrendjében fogadjuk el. A maszkviselési és távolságtartási szabályok betartását kérjük. A járványhelyzet függvényében az esetleges változásokról időben tájékoztatást adunk.

A filmről: 20 magyar művész – 10 konzervatív(nak mondott) és 10 liberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. Szereplők: Alföldi Róbert, Dörner György, Eperjes Károly, Fekete György, Fischer Ádám, Jankovics Marcell, Kerényi Imre, Koncz Zsuzsa, Konrád György, Máté Gábor, Medveczky Ádám, Mezey Katalin, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Röhrig Géza, Sára Sándor, Spiró György, Szörényi Levente, Szőcs Géza, Tarr Béla.

2020. június 24.

A Göncz család köszönete

A Göncz Árpád Alapítvány - Göncz Kinga, Annamária, Benedek és Dániel megbízásából -  ezúton is kifejezi köszönetét mindazoknak, akik  Göncz Árpádné elhunyta alkalmából részvétüket nyilvánították, részt vettek búcsúztatásán, a gyászmisén,  és a temetői csendes megemlékezésen rótták le kegyeletüket.

2020. június 20.
Göncz Árpádné búcsúztatása

                  
Az életének kilencvenhetedik évében elhunyt Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna temetésére szűk családi körben kerül sor.
Mindazok, akik búcsúzni szeretnének tőle, 2020. június 20-án, szombaton 15.00 és 18.00 óra között, nyilvános, csendes emlékezésen róhatják le kegyeletüket egy szál virággal az Óbudai temetőben, Göncz Árpáddal közös sírjuknál (16-os parcella).
Gyászmise 2020. június 19-én, pénteken 17.00 órakor az Újlaki Plébániatemplomban (Budapest II. Bécsi út 32.)

2020. június 3.

Elhunyt Göncz Árpádné

Életének 97. évében családja körében elhunyt dr. Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna.

1923. november 16-án született Győrben, pedagógus családban. 

Göncz Árpáddal gimnazista éveik alatt ismerkedtek meg, és 1947. január 14-én házasodtak össze Budapesten. Hatvannyolc évet éltek  együtt. Óbudán, a Bécsi út 88-90-ben kezdték közös életüket, ide születtek gyermekeik, innen vitték  börtönbe férjét 1957-ben,  és itt laktak akkor is, amikor Göncz Árpádot 1990-ben köztársasági elnökké választották. 

Göncz Zsuzsa az  elsők között vett részt a hazai szociális munkás képzésben, majd hivatásszerűen is nagy energiával fordult az elesett, a sérült és a hátrányos helyzetű emberek felé, bekapcsolódott az őket segítő civil szerveződések tevékenységébe.

Férjével 1993-ban létrehozták a Kézenfogva Alapítványt, sok éven át a kuratórium elnökeként vezette azt. Személyesen is sokat tett az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsának, gondozásuk és fejlesztésük körülményeinek jobbításáért. Jelentős szerepe volt a fogyatékosok esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében.

Számos hazai és nemzetközi elismerés után ez év márciusában a Down Alapítvány tevékenységéért Down díjjal tüntette ki.

2020. április 29

Koszorúzás a veszprémi Elnökök Ligetében

A Göncz Árpád Alapítvány és a Göncz család koszorúját veszprémi barátaink helyezték el nevünkben az Elnökök Ligetében, a konferencia idején.  A szalagszöveg:  „A KÖZÉP-EURÓPAI ÁLLAMFŐK TALÁLKOZÓJÁNAK EMLÉKÉRE – A GÖNCZ ÁRPÁD ALAPÍTVÁNY ÉS A GÖNCZ-CSALÁD”
Itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=K3VkXv-a4zc&feature=youtu.be


Virtuális koszorúzás, tisztelgés, emlékmondatok

A VESZPRÉMI ELNÖKÖK LIGETE LÉTREJÖTTÉNEK 20. ÉVFORDULÓJÁRA, GÖNCZ ÁRPÁD  KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK EMLÉKÉRE   -
A VESZPRÉMI CIVILEK NEVÉBEN A VILÁGOS VESZPRÉMÉRT MOZGALOM

NEMCSAK AZ ELNÖKÖK LIGETÉNEK FÁI, DE ELNÖK ÚR MUNKÁSSÁGÁNAK SZELLEMISÉGE IS ÉL EMLÉKEZETÜNKBEN.
DR. VÁNDORFI GYŐZŐ, VESZPRÉMI POLGÁR

EGY A KRITIKÁN FELÜLI CSELEKEDETEK SORÁBÓL.
KÉSZ ZOLTÁN ELNÖK MOST EGYESÜLET - VESZPRÉM

VESZPRÉMI GIMNAZISTAKÉNT GYAKRAN JÁRTAM A PARKBAN.
AZ ELNÖKÖK LIGETÉVEL MOST MÁR GÖNCZ ÁRPÁDRA IS EMLÉKEZTET.
 VAJKAI ZSÓFIA NÉPRAJZOS-MUZEOLÓGUS

TISZTELETTEL ŐRIZZÜK GÖNCZ ÁRPÁD EMLÉKÉT     
EGYKORI MUNKATÁRSAI NEVÉBEN SZUNYOGH KÁROLY HIVATALVEZETŐ

TISZTELETTEL EMLÉKEZÜNK                                                                                                                       ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA

TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL EMLÉKEZÜNK A LEGELSŐ ELNÖKRE
BALÁZS PÉTER, A BIBÓ ISTVÁN KÖZÉLETI TÁRSASÁG ELNÖKE

VESZPRÉM MEGYÉBEN (BALATONALMÁDIBAN) SZÜLETETT, SZÉKESFEHÉRVÁROTT ÉRETTSÉGIZETT MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRKÉNT TISZTELETTEL EMLÉKEZEM GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÚR SZEMÉLYÉRE ÉS MUNKÁSSÁGÁRA, S AZ ÁLTALA 2000-BEN ÖSSZEHÍVOTT KÖZÉP-EURÓPAI ÁLLAMFŐK TALÁLKOZÓJÁRA. DR. GRÁFIK IMRE

MOTTÓNKKAL TISZTELGÜNK: "EGYÜTT, TÖBBET, JOBBAN"  - KRAJCZÁROS ALAPÍTVÁNY SZÉKESFEHÉRVÁR

TISZTELETTEL EMLÉKEZÜNK  -  JÁSZI OSZKÁR KÜLPOLITIKAI TÁRSASÁG BUDAPEST

KITÜNTETETT TISZTELETTEL AZ EURÓPAI MAGYARSÁG KIEMELKEDŐ SZEMÉLYISÉGÉNEK -  EURÓPA KUB BUDAPEST

                                                                    

A bejegyzéseket folyamatosan tesszük közzé. Köszönjük csatlakozásukat.

2020. április 29.

Online emlékezés a Közép-Európai Államfők találkozójára 

20 Éves az Elnökök Ligete - Online Emlékkonferencia

Az online közvetítés 11.00 órától itt  érhető el: https://youtu.be/oGkGQ9XJwM0

Gulyás András kuratóriumi elnök, Göncz Árpád Alapítvány                    Megnyitó      
András Ferenc igazgató, Pannon Egyetem Társadalomtudományi Intézet                  
Egyetem, tudomány, műfordítás: Göncz Árpád                                                         
Herman János, külügyminisztériumi államtitkár 1998-2000                                          
A magyar külpolitika konszenzusos prioritásai a rendszerváltás után                                 
Gulyás András kuratóriumi elnök, Göncz Árpád külpolitikai főtanácsadója 1996-2000
Az államfői találkozók története A 2000. áprilisi csúcs
Dióssy László, Veszprém polgármestere 1990-2006          
Elnökök a királyné városában Személyes emlékek           
Faragó András, a Magyar Köztársaság elnökének szóvivője 1990-2000                        
A találkozó sajtója
Medveczky Iván protokollfőnök, Külgazdasági és Külügyminisztérium              
A találkozó logisztikája és protokollja
Navracsics Tibor kormánybiztos                                                                                       
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa                  
Gulyás András kuratóriumi elnök, Göncz Árpád Alapítvány                    Zárszó

Az online megemlékezés mellett jelképes koszorúzást is tervezünk.

Aki a jelképes koszorúzáshoz csatlakozni kíván, az info@gonczarpad.hu címünkön teheti meg, nevének(szervezetének), szalag-feliratának, emlékmondatának feltüntetésével. Ezeket honlapunk  Aktuális rovatában, Virtuális koszorúzás az Elnökök ligetében cím alatt közöljük majd.

Faültetés 2000. április 29. Dióssy László gyűjteményéből

Az Elnökök Ligete 2019 őszén

2020. április 29.

A  közép-európai államfők magyarországi találkozójának  20. évfordulója

A Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra látogató,  2000 április 28-án Székesfehérváron tanácskozó, Szent István szarkofágjánál tisztelgő, másnap Veszprémben  fát ültető  Thomas Klestil osztrák, Petar Sztojanov bolgár, Václav Hável cseh, Stipe Mesic horvát, Aleksander Kwasniewski lengyel, Johannes Rau német, Emil Constantinescu román, Rudolf Schuster szlovák, Milan Kucan szlovén és Leonyid Kucsma ukrán államfő látogatása különleges jelentőségű esemény volt. A facsemeték megnőttek, az „Elnökök Ligete”, mint országos értékű szellemi és kulturális örökség, bekerült Veszprém Települési Értéktárába.

MTI fotó

Az esemény huszadik évfordulóján Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Pannon Egyetemmel megemlékezést terveztünk, 2020. április 29-én emlékező ünnepséggel, koszorúzással az Elnökök Ligetében. A Pannon Egyetemen konferenciára került volna sor,  az akkori csúcstalálkozó vezérgondolata, „Együttműködésünk alapjai a III. évezredben” és az európai testvériség tematikájához kapcsolódóan. Ez - a helyzetre tekintettel -  videokonferencia formájában valósul majd meg.  Az előadások a rendszerváltás utáni magyar külpolitika konszenzusos prioritásait,   az államfői találkozók történetét, protokolláris és logisztikai vonatkozásait, a húsz év előtti megbeszéléseket, székesfehérvári és veszprémi  emlékeket idéznek majd fel, és hallhatnak  a 2023 Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa tervekről is. A részletes programot és a közvetítés elérhetőségének adatait honlapunkon közöljük majd.

Kérjük, akinek személyes emlékei, fényképei vagy más dokumentumai vannak 2000-ből, a székesfehérvári és veszprémi programokról, juttassa el hozzánk. Segítségüket köszönjük.

2020. 03.21.

Göncz Árpádné Down-díjat kapott

A Down Alapítvány  díját olyan szakembereknek adományozza, akik kiemelkedően sokat tettek a Down-szindrómás gyerekek és felnőttek fejlesztéséért. Átadására minden évben a Down Világnapon, március 21-én kerül sor, az ismert körülmények miatt idén csak a bejelentés történt meg. Az idei díjazottak Göncz Árpádné és dr. Ambrus Bence a a Bethesda Kórházban működő Down Ambulancia vezetője. Korábban a díjat kiemelkedő tevékenységükért: Kiss Tiborné gyógypedagógus és dr. Balázs Mária fejlődésneurológus kapták

Göncz Árpádné, Zsuzsa néni, a Magyar Köztársaság első elnökének feleségeként  nyíló  lehetőségeit és szociális gondozói tapasztalatait  teljes egészében az értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek szolgálatába állította. Létrehozta a Kézenfogva Alapítványt, kapcsolatai révén tudást és együttműködési lehetőségeket hozott Magyarországra a hozzánk képest előbbre járó országokból, elsősorban Hollandiából. Tanulmányutakat szervezett, szakembereket hívott meg,  holland szakmai és anyagi segítséggel aktívan közreműködött annak a 20 lakóotthonnak a létrejöttében, melyek a modern szociális munka megteremtését, a fogyatékos emberek mindenki máséhoz hasonló életének, az inkluzív lakhatásnak első demonstratív megvalósítását jelentette Magyarországon. Kizárólag civil szervezetek által. Ennek a programnak a kapcsán alakultak ki azok a szakmai megoldások, melyek megalapozhatják a nagy bentlakásos intézetek megszüntetését és szolgálják a fogyatékos személyek jogait deklaráló emberjogi egyezményt (CRPD).

A Down-díj  Cséri Lajos éremművész alkotása.

https://www.downalapitvany.hu/node/1814

2020. február 10.

Megemlékezés Göncz Árpád 98. születésnapján

Iványi Gábor emlékező beszéde

„Kedves Zsuzsa Asszony, Kedves Kinga, Benedek, Annamária és Dániel, Kedves Unokák, Dédunokák, Menyek, Vők, Kedves Barátok, Kedves Emlékező Honfitársaim!

A bibliai bölcsesség irodalomban, a Prédikátor könyvében Salamon király többek között ezt mondja: „mindennek rendelt ideje van…az ég alatt…: a születésnek, a meghalásnak, az ültetésnek, a szaggatásnak, az ölésnek, és a gyógyításnak, a rontásnak és az építésnek, a sírásnak és a nevetésnek…” – és igen, - „…ideje van a szeretésnek és a gyűlölésnek, a hadakozásnak és a békességnek” is.

Azt képzelnénk, hogy ezek az ellentétpárok nagy történelmi korszakok, évszázadok alatt váltják egymást.

Göncz Árpád, hosszú élete alatt – csaknem az egész elmúlt évszázadot végigélte, – mindezt együtt megtapasztalhatta, vagy részben munkálhatta, illetve elháríthatta.

Ma 98 éve, 1922. február 10-én született. 2015 óta másképpen van és marad velünk mindvégig, míg csak lesz egy apró saroknyi helye Magyarországnak a népek történetében. Valamikor, 1985-ben, öt évvel a rendszerváltás előtt Göncz Árpád interjút adott a Történelmi Igazságtétel Bizottsága jeles alakjának, Hegedűs B. Andrásnak. Élete alkonyán érezhette magát, mert ilyeneket mondott: „…el tudom mondani, hogy különféle kanyarok után oda kötöttem ki, ahová szerettem volna, s hogy életem végére azt csinálom, amit akarok, szabadon… Nincs önmagammal konfliktusom. A világgal van konfliktusom, a közérzetem nekem éppúgy nem jó, mint másnak, de úgy érzem, hogy a hátralévő időben is megengedhetem magamnak, hogy a jövőben éljek, és ne a múltban. S ha lesz valamikor öt perc, politikai öt perc Magyarországon, amikor egy formálódó időszakban szükség lesz olyan emberre, aki kommunistával és népivel egyaránt szót tud érteni, és akinek a lapja tiszta, ha kellek, én ott leszek, ha nem kellek, akkor nem.”

1990-ben pedig elérkezett ez a nem várt, és mégis remélt boldog történelmi öt perc. Göncz Árpád lett az első szabadon választott parlament elnöke és egyben ideiglenes köztársasági elnöke is. Azután néhány hónap elteltével ott álltunk páran körülötte, a Parlament kupolatermében, és vártuk a konszenzus alapján született jelölés, majd titkos szavazás eredményét. Antal József ugyanis őt javasolta köztársasági elnöknek. A várakozás perceiben valaki – talán Mécs Imre – felvetette, hogy mikor 56-ot követően életfogytiglanra ítélték a fogházban, napról-napra hallva a kivégzéseket jelző zajkeltéseket, eszébe jutott-e, hogy egyszer ő lesz Magyarország köztársasági elnöke. A kérdés nyilván költői volt, hogy is juthatott ez akkor az elítéltnek eszébe. Göncz Árpád ezért inkább arról beszélt, hogy hogyan fordította le élete első művét, egy a kutyák természetéről írott angol nyelvű könyvet, és hogyan élt a többiekkel együtt napról-napra, remény és kétségek között.

Nagy boldogság volt mindannyiunk számára a parlament csaknem egyhangú döntése, majd ezt követően az első találkozás a ház előtt, a Kossuth téren az ujjongó tömeggel. Emlékezetes számomra – visszatekint erre minden emlékező is - az a néhány spontán mondat, amivel megköszönte a nemzet képviselőinek bizalmát. Többek között ezt mondta: „Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a verseny társadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.”

Göncz Árpád tíz évig volt köztársasági elnök. Nagy többséggel választották újra és egész ideje alatt magasan vezette a politikusok népszerűségi listáját is. A „miért” kérdésre egyszerű a válasz, azért, mert mindvégig következetesen hű maradt ahhoz, amit az első pillanattól kezdve vallott és képviselt.

Szükségtelen felsorolnunk azokat a kitüntetéseket és elismeréseket, melyeket a hivatali ideje alatt kapott. A legnagyobb elismerés az a mindmáig tapasztalható nagyrabecsülés és szeretetet, amellyel a hétköznapi ember emlékszik rá. Talán idesorolhatjuk a tisztelet furcsa torz gesztusai közé, politikai ellenfeleinek a napjainkig szűnni nem akaró nevetséges kísérleteit arra, hogy nevét az emlékezés tábláiról innen-onnan eltávolítsák.

Ha elnöki időszaka legfontosabb tetteire gondolunk mindenki kiemeli a taxis blokád idején tanúsított bátor bölcsességét. A kapkodva bevezetett üzemanyag áremelés, tapasztalatlan kormánypolitikusok erőszakkal való fenyegetőzése, válaszul a taxisofőrök tiltakozó bojkottjára, közben Antall József miniszterelnök betegsége, megteremtették azt a feszült politikai légkört, amelyben Göncz Árpád bátorsága kellett a katonai és rendőri járművek visszarendeléséhez, és annak kinyilvánításához, hogy az első szabad magyar államvezetés nem fog hatósági erőszakot alkalmazni, hanem kész a kompromisszumokra és a tárgyalásra. Az államfő felszólította a kormányt, hogy halassza el az áremelést, kezdjen tárgyalásokat, a taxisokat pedig a blokád feloldására kérte.  A társadalom széles rétegei értették meg, hogy elnökük ellenzi az erőszakot, és kész értük síkra szállni, akár a kormánnyal szemben is. Ugyanakkor Göncz Árpád nem állt szemben eleve a kormánnyal, nem kereste az olcsó népszerűséget, más olyan ügyekben sem, amikor úgy ítélte, hogy kénytelen törvényeket újra megfontolásra visszaküldeni a parlamentnek, vagy jogkörével élve, ellenvéleményt megfogalmazni, például a már akkor a média körül kialakult hatalmi törekvésekkel szemben. Nem akarta, hogy egyoldalú tájékoztatás jöjjön létre, hitt a médiumok szabadságának, az igazság melletti elkötelezettségüknek, és tisztességüknek a fontosságában. De az sem ment harc nélkül, amikor az Alkotmánybírósághoz küldte a kommunista diktatúra idején elévült bűnök újra büntethetőségével kapcsolatban benyújtott törvényjavaslatot. Ha valakinek, neki joga volt kétségbe vonni, hogy utólag és visszamenőleg vajon a társadalmi megbékélést szolgálja-e, ha az 56 utáni megtorlás bíráit elszámoltatják. Emlékszem a parlamenti vitában Mécs Imre „kegyelmes úr” is végig néma maradt. Kérdésemre azt válaszolta, hogy a siralomházban eltöltött egy év kibeszélhetetlen lelki értékeit veszítené el, ha most engedne a hatalmon lévők sajátos helyzete által kínált bosszú lehetőségének. Az Alkotmánybíróság is megértette az elnök érveit, az új jogszabályt megsemmisítette. Ez a helyzet állt fenn egészen a jelenlegi alaptörvény hatályba lépéséig. De Göncz Árpád szorgalmazta az új kegyelmi törvény létrejöttét is. Ezzel akart a taxisblokádban részt vevők számára is büntethetetlenséget biztosítani. Első elnöki intézkedései között volt az utolsó halálbüntetés ügyében benyújtott kegyelmi kérvény elfogadása is, és annak következetes képviselete, hogy a megtorlás helyett a béke és az élet mindenekfelett való igazságát akarja képviselni.

Örök vita a hívő emberek (Göncz Árpád nem politikai megfontolásból tartotta magát Krisztus-követő hívő embernek) között, hogy a Biblia egy erős vagy egy gyenge Isten képét sugallja-e. Göncz Árpád számára a hiteles kép nem a kérlelhetetlen had Istenről, hanem a szeretet, „gyenge” Istenéről szólt, és őt akarta követni hitvalló életével is. Ezért volt hajlandó az együgyű hajléktalantól is államfőként bocsánatot kérni az őt ért hatósági méltánytalanságokért, vagy a mindenkit tegező „Árpi bácsi” valami különös dolgot megértve köszönt az őt „kezit csókolom”-mal megszólító, unokája korú cigány lányanyának, ugyancsak „kezit csókolom”-mal. Igen, mert hitt a szeretet mindenek felett való hatalmában. Tudta, hogy nem ott az igazság, ahol az erő, és nem ott a jövő, ahol jelenleg a pénz, az információ és a nyers hatalom összpontosul.

A fentebb már idézett interjúban azt is elmondta, hogy őseit kutatva nemcsak szombatos nagymamájához és annak zsidó férjéhez jutott el, hanem apai vonalának 18. századi kisnemeseihez is. Az ő címerük – megfejthetetlen okból – egy galamb volt, csőrében egy fehér koszorúval. A galamb az özönvíz ítélete felett győzedelmeskedő reménység, és az isteni megbékélés szimbóluma is. Ez hozta a csaknem kihalt emberiség számára is az üzenetet, hogy Isten megbánta az erő alkalmazását, és akkor is a megbékélés szivárványával akarja összekötni a világ egymástól távoleső partjait, ha nincs remény az emberi természet megváltozására.

Mindennek rendelt ideje van…” Ma a felbolydult földgolyó különböző pontjain egyazon hatalmi reflexek jelennek meg, ugyanolyan zsarnoki intézkedések akarják a másfajta véleményt, hitet, elképzelést elhallgattatni, nagyon hasonló zsarnokok akarnak büntetlenül mindent uralni és birtokolni. Lehet, hogy a háborúság ideje érkezett el ismét 75 esztendővel az eddigi emberi történelem legszörnyűbb vérviharának befejeződése után. Göncz Árpád a háború idején harcolt a békéért. A zsarnokság idején életét és szabadságát kockáztatta a függetlenségért, önrendelkezésért és a gondolat szabadságáért. De akár háború volt, akár béke, az ő címere mindig a béke koszorúját hordozó galamb maradt. A békesség, a megegyezés, a gyengébbek érdekeinek és jogainak megtörhetetlen és mégis gyengéd védelmezője maradt. Nagyon hiányzik. És mégsem pótolhatatlan, példája bennünket, fiainkat, unokáinkat és dédunokáinkat bátorít az isteni békesség követésére.

Legyen áldott az emlékezete!”

Az ünnepség itt tekinthető meg:
https://www.facebook.com/obudabekasmegyerhivatalos/videos/2718141221602607/

2020. február 10.

MEGEMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD 98. SZÜLETÉSNAPJÁN

A Göncz Árpád Alapítvány 2020. február 10-én, hétfőn, 16.00 órakor
koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál,
a III. Bécsi út 88-90. előtt.
Emlékező beszédet mond: Iványi Gábor
Közreműködnek: Borbély Mihály és Galkó Balázs
A Göncz család és az Alapítvány koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.
A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

2020. január 22.

Göncz Árpád emlékének ápolásáról egyeztettek
Dr. Kiss László polgármester ma hivatalában fogadta a Göncz Árpád Alapítvány képviselőit, Göncz Annamáriát és Gulyás András kuratóriumi elnököt. A beszélgetés során kiemelte, a III. kerület lakói őszinte tisztelői  a kerülethez ezer szállal kötődő Göncz Árpádnak. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a családdal és az alapítvánnyal együttműködve a továbbiakban is mindent megtesz majd emlékének ápolásáért.

2019. december 5.

Göncz Árpádról

A Göncz Árpád Alapítvány avval kapcsolatban, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2019. december 2-án az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorában kijelentette „… a nemzeti érdekek védelme szempontjából egészen biztosan jobb lett volna, hogyha Pozsgay Imre lett volna a köztársasági elnök és nem Göncz Árpád…” szükségesnek tartja felidézni Áder János köztársasági elnök 2015. október 6-i nyilatkozatát:

„… 93 esztendős korában eltávozott az élők sorából Göncz Árpád, az 1990-ben ismét szabaddá és függetlenné vált Magyarország első köztársasági elnöke. Személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte.

Amikor az első szabadon választott országgyűlés köztársasági elnökké választotta, államfői krédójaként már első beszédében elmondta, hogy nem fél a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében.

Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben.

Politikai nemzetünk az 1990-ben újjászületett demokratikus Magyarország első köztársasági elnökét tiszteli és gyászolja Göncz Árpád elnök úr személyében.”

2019. október 6.

Göncz Árpádra emlékeztünk

Sokan és sokfelé emlékeztek Göncz Árpádra, halálának negyedik évfordulóján. 

Budapest – III. kerület

A Bécsi úti ház falán található emléktáblánál Göncz Árpád gyermekei, barátai és tisztelői jelenlétében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester helyezte el az emlékezés virágait. Az egykori köztársasági elnök Jovánovics György által készített mellszobra előtt Kovács László, az MSZP korábbi elnöke, volt külügyminiszter, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, volt belügyminiszter és felesége, Fellegi Katalin, valamint Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke tisztelgett. A megemlékezésen  Kiss László képviselő és az óbudai baloldal polgármester-jelöltje is részt vett.

MTI-Bruzák Noémi

https://obuda.hu/blog/hirek/goncz-arpadra-emlekeztek-halalanak-evfordulojan/https://www.hirkereso.hu/search?q=G%C3%B6ncz+%C3%81rp%C3%A1d&timelimit=168

Budapest - XIII. kerület Göncz Árpád Városközpont

Az  Erős Apolka szobránál tartott megemlékezésen, a kerület közönsége, Göncz Árpád családjának tagjai, Tóth József polgármester mellett Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is részt vett.

Budapest, II. kerület

A korábbi évek hagyományáinak megfelelően csendes gyertyagyújtásra került sor Göncz Árpád utolsó, Vérhalom téri lakásánál, amelyen részt vett Őrsi Gergely polgármester-jelölt is.

Százhalombatta

Mintegy 40 fő gyűlt össze Százhalombattán október 6.-án a Göncz Árpád
parkban, hogy megemlékezzen a volt államelnök, a város díszpolgára halálának negyedik
évfordulójáról. Nyugdíjas szervezetek, az önkormányzat képviselői és az ellenzéki
választási tömörüléstagjai voltak jelen. Beszédet mondott Göncz Dániel, Göncz Árpád
legfiatalabb gyermeke és Vezér Mihály polgármester. Ezt követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a négy éve elhunyt elnök tiszteletére ültetett fa – gingko biloba -  tövében. Az ünnepség alkalmat teremtett arra, hogy a két polgármesterjelölt először találkozzon és fogjon kezet egymással a választások előtt. Göncz Dániel örömét fejezte ki, hogy látja, Százhalombattán a politikai vetélytársak tisztességes kapcsolatra törekednek egymással. Azt mondhatjuk, hogy Göncz Árpád személye halála után négy évvel is segítségére volt a városnak. (Pogány Gyula beszámolója az eseményről.)

Göncz Árpád többször is járt Százhalombattán. Ő adta át a nagyközönségnek 1998-ban a 2700 éves rekonstruált halomsírt, 2003-ban pedig személyesen vette át a város díszpolgára címet.

Lásd még: http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=33642

Komló

A Tisztelet Komlónak Egyesület és a Komló Összeköt Egyesület szervezésében, közel száz fő előtt emlékeztek meg a négy éve elhunyt Göncz Árpád, néhai köztársasági elnök emlékkövénél és fájánál.

Komló város díszpolgárának életútját és irodalmi munkásságát Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke idézte fel. Ezután Dr. Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom Európai Parlamenti képviselője mondott beszédet. Hangsúlyozta, soha nem szabad szem elől téveszteni Göncz Árpád szellemiségét.

Beszéde után Páva Zoltán, Komló korábbi polgármestere idézett fel néhány Komlóhoz kötődő történetet Árpi bácsiról, az ő legendás emberszeretetéről és közvetlenségéről.(Hiegl Zsolt tudósítása)

http://www.komloiujsag.hu/?p=39697

Szeged

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a József Attila Tudományos és Információs Központ közötti Göncz Árpád sétányon október 4-én tartott megemlékezésen Szónyi György Endre, az Angol-Amerikai Intézet professzora emlékezett egykori tanártársára. (Göncz Árpád a tolmács és fordítóképzés egyik alapítója volt, később az egyetem díszdoktora.)  A BTK nevében Vajda Zoltán dékán-helyettes üdvözölte a megjelenteket.

https://szeged.hu/hirek/30953/goncz-arpadra-emlekeztek-a-bolcseszkarnal-szazotven-ev-tortenete-a-szegedi-torvenyszeken-ismet-nb1-es-roplabdameccs-lesz-szegeden-itt-a-pentek-esti-hirado

A szegedi tévé a tudósítás: 0:03:00-0:05.00-ig látható.

Budaörs

A Városháza épületénél a Budaörs Fejlődéséért Egyesület és a Budaörsi Olvasókör tagjai részvételével tartott megemlékezésen jelen volt Wittinghof Tamás polgármester is.

https://budaorsinaplo.hu/emlekezes-a-negy-eve-elhunyt-goncz-arpadra/

Egyéb anyagok, amelyek a témában ill. az évforduló kapcsán megjelentek:

https://www.hirkereso.hu/search?q=G%C3%B6ncz+%C3%81rp%C3%A1d&timelimit=168

Alapítványunk köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik részt vettek az eseményeken, illetve segítettek azok megszervezésében.

2019. október 6.

Emlékezés a négy éve elhunyt Göncz Árpádra

A Magyar Köztársaság volt elnöke 2015. október 6-án hunyt el. A Nemzeti Gyásznapon még koszorút küldött  1848-49 mártír hőseinek.
Azóta Göncz Árpád emlékét számos hely őrzi az országban. A fővárosban, a III. kerületben, egykori lakhelyén, a Bécsi úti házon emléktábla, a közeli Óbudai Egyetem parkban a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fácska és a Jovánovics György által készített mellszobor, a XIII. kerületben a Göncz Árpád Városközpont és Erős Apolka szobra, Budaörsön a Göncz Árpád utca, Százhalombattán a Göncz Árpád tér, Szegeden az egyetem parkjában a Göncz Árpád sétány, Komlón a város díszpolgárainak fasorában a közelmúltban ültetett fa és emléktábla bizonyítja, az ország, az emberek nem felejtik a Magyar Köztársaság egykori elnökét. 
A Göncz Árpád Alapítvány  2019. október 6-án, a szabadságharc hős vértanúi mellett, emlékezik a négy éve elhunyt Göncz Árpádra is, és kezdeményezte, hogy minden emlékhelyen virággal fejezzük ki tiszteletünket.
A megemlékezések helye és ideje:
Szeged Göncz Árpád sétány  2019. október 4. 11.30
(A  József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) és a Bölcsészettudományi kar között)  Emlékezés és virágok elhelyezése
Budapest, III. kerület Bécsi út 88-90. 2019. október 6. 10.00
Egykori lakhelyénél, az emléktáblánál. Néma tiszteletadás és virágok elhelyezése Innen együtt sétálunk  át a szomszédos Óbudai Egyetem parkba, a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fácskához és a Jovánovics György által készített mellszoborhoz. Virágok elhelyezése
Százhalombatta Göncz Árpád tér 2019. október 6. 10.00
Az Egészségügyi Központ előtti téren faültetés és virágok elhelyezése
Budapest, XIII. kerület Göncz Árpád Városközpont 2019. október 6. 11.30
Árpád hídi metróállomás északi, Duna felőli kijáratánál, a Váci út elején a Dagály utca felé
Az Erős Apolka által készített szobornál  virágok elhelyezése
Budaörs Göncz Árpád utca  2019. október 6. 15.00
Az Önkormányzat épületénél virágok elhelyezése
Komló Arborétum Díszpolgárok sétánya Göncz Árpád emlékkövénél és emlékfájánál 2019. október 6. 15.30
Emlékezés és virágok elhelyezése
___________________________________________

Kérjük a szervezőket és résztvevőket, küldjenek majd képeket és beszámolókat az info@gonczarpad.hu címre, hogy honlapunkon közzétehessük.

2019. október 6. 14 óra
Bibó István Közéleti Társaság

Meghívó
Rajk Lászlót nem kell bemutatnom sem mint művészt, sem mint egy történelmi család fiát. Hirtelen halála villámcsapásként ért bennünket. S bár tudjuk, hogy az utókor is számon fogja őt és műveit tartani, egymás iránti kötelességünk, hogy itt és most méltóan búcsúztassuk. Koporsója már a Fiumei úti temetőben nyugszik, de hűséges és méltó társa, Judit azt kéri tőlünk, hogy minél többen zarándokoljunk oda október 6-án 14 óra tájban néma tisztelettel, kaviccsal vagy egy-két szál virággal. Mint a Bibó István Közéleti Társaság egyik alapítója, s Göncz Árpád közvetlen utóda a Társaság elnöki székében, de úgy is mint a republikánus eszme egyik késői magyar élesztője, én is arra kérek mindenkit, hogy legyenek ott minél számosabban és tiszteletadásukkal éreztessék, hogy él még egy másik, egy jobb Magyarország is. Köszönöm, hogy megteszik!
Kende Péter

Komló, 2019. szeptember 1.

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke:

Tisztelt Komlóiak! Polgármester Úr! A Tisztelet Komlónak Egyesület Vezetői és Tagjai! Kedves Göncz Kinga!

Köszöntöm a Komlói Bányásznapok minden résztvevőjét. Megtiszteltetés, hogy ezen az ünnepen szólhatok Önökhöz.  Jelképesnek érzem, és reménykeltőnek, hogy ünnepük részeként fát ültetnek Göncz Árpád emlékére, aki már azzal is teljesítette a köztársasági elnök Alkotmányba foglalt kötelességét-jogosítványát, nevezetesen hogy  megtestesíte a nemzet egységét: jogászként végzett, de maga is évekig élte a munkássorsot, hol csőszerelőként, hol talajtani technikusként.

Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt. Életpályája szinte összefoglalja a magyar 20. század történetét. A magyar demokrácia megteremtésére és védelmére irányuló erőfeszítéseknek nemigen akadt olyan fontos eseménye, amelyből ne vette volna ki részét. A XX. század mindkét totalitárius rendszerével szembeszegült, az 1989-90-es közép-kelet-európai demokratikus változások tevékeny részese volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságában, a Szabad Demokraták ügyvivőjeként, majd a Köztársaság elnökeként.  Sem idő, sem lehetőség, hogy Göncz Árpád gazdag és változatos pályájára, benne írói, műfordítói munkásságára  kitérjek.
Két cikluson át volt a Magyar Köztársaság elnöke. Soha, egyetlen politikust nem övezetett olyan osztatlan megbecsülés, mint őt. Konfliktusokat is vállalt. De szót értett mindenkivel. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös mély szociális érzékenysége áll máig töretlen népszerűsége mögött.
Göncz Árpád mondta önmagáról: „A politika rugói és a politikai célok állítólag szentesítik az eszközt. Ha jómagam nem vallom és nem vállalom is ezt, tapasztalati tényként kénytelen vagyok elfogadni, hogy ha szentesíteni nem is szentesítik, de sokak szemében igazolják. Szeretném legalább észlelni – érezni – a határt, amelytől kezdve ez a machiavellisztikus pragmatizmus már valóban veszélyezteti a zsenge magyar demokráciát. És ha már észlelem, igyekezzem tenni is ellene…” Gondolom, ma is így tenne.
Nem véletlenül mondták róla utódai, akik még, akárcsak ő,  a Magyar Köztársaság elnökei voltak: Mádl Ferenc „Göncz Árpád  … örökre teljesebbé és gazdagabbá tette az ország és valamennyiünk életét.” Sólyom László „A magyar történelemben Göncz Árpád  az első köztársasági elnök, aki egy valóban független, egy valóban demokratikus és egy valóban alkotmányos köztársaságnak az államfője volt. Ennek a rendszernek az első 10 évében tevékenyen és meghatározóan részt vett kialakításában és most, hogy visszatekintünk, egyre inkább megmarad elnök úr arca, mosolygósan, kötetlenül, mint ennek a kornak, a 90-es éveknek az egyik szimbóluma… Óriási jelentősége van, hogy az első elnöke ennek az új államnak egy 56-os volt. …Gyakran kiállt a szabadságjogok mellett, … minden politikai vitát  alkotmányos mederben tartott.”
Befejezésül egy személyes történet. 1997-ben, mint diplomata, Elnök úr külügyi tanácsadójaként nemzetközi programjait szerveztem. Latin-amerikai országokba látogatott, köztük Paraguayba, amelynek akkor magyar származású elnöke volt, Vasmosy (Vámosi) személyében. A program része volt, mint most, faültetés. Elnök úr, szokásos ravaszkás mosolyával rámnéz: „Andrisom, biztos jó ötlet itt az őserdő szélén facsemetével örökíteni meg itt-jártunkat?” Nos, ha ott talán nem is , itt Komlón biztosan jó és szép fácskával emlékezni Göncz Árpádra. Remélem sokszor, sokan jönnek majd ide, és elmondják gyermekeiknek, unokáiknak, ki volt ez az EMBER, csupa nagybetűvel.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

http://www.komloiujsag.hu/?p=39246

2019. szeptember 1.

Faültetés és emlékkő állítás Komlón Göncz Árpád tiszteletére

Komló Városa és a Tisztelet Komlónak Egyesület faültetéssel és emlékkő-állítással emlékezik a Magyar Köztársaság első elnökére, a város díszpolgárára. A Komlói Bányásznapok keretében az Arborétumban 16.30-kor kezdődő megemlékezésen részt vesz Göncz Kinga és Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke.

2019. augusztus 25.

Támogatás Janus Korczak könyvének kiadásához

A Göncz Árpád Alapítvány is  hozzájárult Janus Korczak „A wilhemóvkai fiúk” című könyvének kiadásához.

A Magyarországon is egyre jobban ismert lengyel orvos-pedagógus (1878-1942) árvaházi tanítványainak sorsában önként osztozva a treblinkai haláltáborban vesztette életét. A reformpedadógia képviselőjeként az elsők között hívta fel a figyelmet a gyermeki jogokra, mert úgy vélte, a gyermeknek joga van ahhoz, hogy sajátos világát figyelembe vegyék.

A Magyar Pedagógia Társaság kezdeményezésére sorra jelennek meg magyarul is művei. A most megjelent alkotás, amely a Pál utcai fiúkkal egy időben született, és hasonló támát dolgoz fel,  a táborozást, mint a közösségi nevelés fontos terepét mutatja be. Göncz Árpád maga is élete egyik fontos alakítójának tekintette cserkész-éveit, és köztársasági elnökként támogatta a gyermekmozgalmak tevékenységét.

2019. július 11.

Göncz Árpád sírjánál is lerótta kegyeletét a Szlovák Köztársaság elnöke.

Első magyarországi hivatalos látogatásához kapcsolódóan a szlovák köztársaság elnök,  Zuzana Čaputová az Óbudai temetőben tisztelgett Göncz Árpád emléke előtt.

Facebook bejegyzésében így írt erről : „Nagy örömmel tölt el, hogy ma leróhattam tiszteletem az első demokratikusan megválasztott magyar köztársasági elnök, és a szlovákok nagy barátja, Göncz Árpád emléke előtt. Ma is emlékezünk szavaira a gondolkodás és hit szabadságáról, a társadalmi igazságosságról, és az emberi jogokról.”

Korábban, a Sándor palotában  Áder Jánossal tartott közös sajtóértekezleten kijelentette: „ ... lerovom tiszteletemet Göncz Árpád, volt köztársasági elnök emléke előtt. Olyan ember volt ő, aki megtestesítette a szabadság és a demokrácia értékeit. Meggyőződésem, hogy pont az általa képviselt értékek garantálják országaink szabad és sikeres fejlődését a közös európai projekt keretében. Mindent megteszek annak érdekében, hogy Szlovákia, de az Unió is, ezeknek az értékeknek a szellemében járjanak el.”

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2019/07/11/zuzana-caputova-goncz-arpad-emleke-elott-tisztelgett-budapesten

https://168ora.hu/itthon/zuzana-caputova-goncz-arpad-fohajtas-orban-viktor-ader-janos-latogatas-koztarsasagi-elnok-171029

Megemlékezés Bibó István halálának negyvenedik évfordulóján

2019. május 10-én a Kossuth Klub Hadik-termében nagy érdeklődés mellett került sor a Göncz Árpád Alapítvány, a Bibó István Közéleti Társaság, a Nagy Imre Alapítvány és az 1956-os Intézet Alapítvány ünnepi megemlékezésére. A szervezők nevében Gulyás András köszöntötte Bibó István családtagjait, barátait, tisztelőit, egykori rabtársait, életművének kutatóit, a Bibó-Emlékkönyv megjelent szerzőit.

Emlékező beszédében  Kenedi János , a negyven éve, Bibó ravatalánál feltett kérdését idézve, „sírba száll-e a demokratikus gondolkodás Bibó Istvánnal?” , rámutatott, „a politikai demokrácia pillanatnyilag ismét tetszhalott állapotban van Magyarországon”.  (A beszéd teljes szövegét az Élet és Irodalom közreadta.)

Gálffi László, az Örkény Színház Kossuth-  és Jászai díjas művésze, és Kiss Eszter, a Katona József Színház művésznője  Bibó István legfontosabb munkáiból és a Bibó-emlékkönyvből olvastak fel részleteket.

                              

A SZABADSÁGSZERETŐ EMBER POLITIKAI TÍZPARANCSOLATÁT Gáspár Vivien Anna, Fülöp Karsaly, Bakos Bernadett - Hévízi Bibó István Gimnázium és Kollégium - Véber Márk, Rózsa Hédi, Csatári Vivien, Nagy Norbert - Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium -  Pethő Zsóka, Dara Teodóra, Dara Zsófia - Őri Bibó István Általános Iskola -  és Tarján Richárd - ELTE Bibó István Szakkollégium -  előadásában hallhattuk.

Rolla János Kossuth-díjas  és művésztársai, G. Horváth László, Szabó Tamás és Kónya Attila  Bibó kedves zeneszerzője, Mozart D-dúr Divertimentóját adták elő.

Az előadás video-felvétele itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=BejSvOjNGi8&feature=youtu.be

KÖSZÖNETEK:

KENEDI JÁNOS

GÁLFFI LÁSZLÓ

KISS ESZTER

ROLLA JÁNOS

G. HORVÁTH LÁSZLÓ

SZABÓ TAMÁS

KÓNYA ATTILA

ŐRI BIBÓ ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA:

PETHŐ ZSÓKA, DARA TEODÓRA, DARA ZSÓFIA

HÉVIZI BIBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM:

GÁSPÁR VIVIEN ANNA, FÜLÖP KARSALY, BAKOS BERNADETT

KISKUNHALASI BIBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM:

VÉBER MÁRK, RÓZSA HÉDI, CSATÁRI VIVIEN, NAGY NORBERT

ELTE BIBÓ ISTVÁN SZAKKOLLÉGIUM:

TARJÁN RICHÁRD

SZABÓ ATTILA

MÉSZÁROS ATTILÁNÉ

GALAMBOS ÁGNES

MÉSZÁROS ATTILA

GULYÁS ANNA

VAJKAI ZSÓFIA

2019. május 31.

AZ 1956-OS INTÉZETRŐL

A Göncz Árpád Alapítvány, melynek egyik, Alapító okiratában is rögzített célja az 1956-os forradalom emlékének ápolása, a Bibó István Közéleti Társasággal és a Nagy Imre Alapítvánnyal együtt aggodalommal értesült a Magyar Közlönyben 2019. május 30-án megjelent 129/2019 (V.30.)  számú kormányrendeletről, amelynek értelmében 2019. június 15-től,  „beolvadásos kiválással” a VERITAS Történetkutató Intézet veszi át az 1956-os Intézet – Oral History Archívum működtetését. A döntést, amely súlyosan sérti a kutatás szabadságát,  szakmai, tudományos érvek nem indokolják, és az 1956-os  Intézet munkatársaival előzetes egyeztetésre nem került sor. 

2019. május 10.

Emlékezés Bibó Istvánra

Bibó Istvánra emlékezünk, halálának negyvenedik évfordulóján, 2019. május 10-én 16.00 órakor a Kossuth Klubban (Budapest VIII. Múzeum utca 7.). A tiszteletadást a Göncz Árpád Alapítvány kezdeményezte, társszervezőként csatlakozott a Bibó István Közéleti Társaság, a Nagy Imre Alapítvány és az 1956-os Intézet Alapítvány. Emlékező beszédet Kenedi János mond, aki a negyven év előtti temetésen is búcsúztatta Bibó Istvánt. Gálffi László és Kiss Eszter színművészek tolmácsolásában részletek hangzanak el Bibó István műveiből, és a Bibó-emlékkönyvből. Rolla János és művésztársai Bibó kedves Mozart darabjaiból játszanak.

A megemlékezésre tisztelettel és szeretettel várjuk. Tekintettel a terem befogadóképességére, a részvételhez kérjük regisztráljon az info@gonczarpad.hu címen.

2019. február 11.
 
GÖNCZ ÁRPÁDRÓL A CIVIL RÁDIÓBAN

Göncz Árpád születésnapja alkalmából a Civil Rádió Olvasókör című műsorában Tóth Zoltán a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnökével, Gulyás Andrással beszélget. A műsorban, felvételről megszólal Göncz Árpád is.

Civil Rádió FM 98 Olvasókör február 11.  hétfő 15:00-16:00 óra
 A beszélgetés az adást követően két hétig az Archivumban is meghallgatható: https://kronika.civilradio.hu/archivum/

2019. február 10.

MEGEMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD 97. SZÜLETÉSNAPJÁN

A Göncz Árpád Alapítvány 2019. február 10-én, vasárnap 09.30 órakor
koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál,
a III. Bécsi út 88-90. előtt.
Emlékező beszédet mond: Majtényi László
Közreműködnek: Bródy János és Mácsai Pál Kossuth díjas művészek
A Göncz család és az Alapítvány koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.

A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

https://merce.hu/2019/02/11/civilek-es-politikusok-megemlekezest-tartottak-goncz-arpad-szuletesnapjan/ 

2018.12.11.

Támogatás Janusz Korczak könyvének kiadásához

A Göncz Árpád Alapítvány kuratóriuma támogatást nyújtott a hetvenhat  éve mártírhalált szenvedett, árvaházi növendékeit  önként a haláltáborba elkísérő világhírű lengyel orvos-pedagógus Magyarországon eddig kevéssé ismert Józki, Jaski és Franki című, Lengyelországban igen népszerű könyvének magyar kiadásához. A Magyar Pedagógiai Társaság a mű megjelentetését neveléstörténeti dokumentum értékéért és a táborozás szakirodalmának bővítéséért kezdeményezte.

2018. december 10.
Göncz Árpád Műfordító Pályázat: Díjnyertes pályamunkák az ekultura Olvasnivaló rovatában

Már felkerültek az ekultura  honlapra  a díjnyertes pályamunkák részletei,
http://ekultura.hu/2018/12/04/szemelvenyek-a-goncz-arpad-mufordito-palyazat-dijazott-forditasaibol-i    Sotkovszky Lili, Andódy Katalin, Füredi Barbara
http://ekultura.hu/2018/12/06/szemelvenyek-a-goncz-arpad-mufordito-palyazat-dijazott-forditasaibol-ii  Nagy Boglárka, Sánta Kristóf, Szabó György
http://ekultura.hu/2018/12/08/szemelvenyek-a-goncz-arpad-mufordito-palyazat-dijazott-forditasaibol-iii Cseh Réka, Fekete Eszter, Mészáros Enikő
http://ekultura.hu/2018/12/10/szemelvenyek-a-goncz-arpad-mufordito-palyazat-dijazott-forditasaibol-iv  Oroszlán Judit, Pethő Réka, Sós Dóra
A honlapon olvasható Göncz Árpád nagy interjúra a műfordításról:
http://ekultura.hu/2010/11/29/interju-goncz-arpad-a-mufordito-2010-november

2018. november 9.

A Göncz Árpád Műfordító Pályázat végeredménye

2018. november 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor a Göncz Árpád Műfordító Pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére.

Az esten közreműködött Bacsó Kristóf Artisjus-díjas és Orszáczky díjas szakszofon művész, zeneszerző. A megjelenteket Dr. Török Petra, a PIM főigazgató-helyettese köszöntötte, kiemelve, hogy a múzeum kamara-kiállítást is készített az  eseményre, ebben  gyűjteményéből Göncz Árpádtól származó dokumentumokat, leveleket, fordításokat állít  ki.

Gulyás András a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke a pályázat létrejöttének körülményeiről beszélt, méltatva az ötletgazda Nóvé Béla kezdeményezését.  Hangsúlyozta a pályázatot kezdettől támogatta a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, az Európa Könyvkiadó, a Magyar Műfordítók Egyesülete, az e-kultúra digitális portál. Külön köszönetet mondott Bojár Gábornak, Winkler Gyulának, a Central Médiacsoportnak, a Wavemaker Hungarynak , a Magyar Műfordítók Egyesületének, a Scolar Könyvkiadónak, az Európa Könyvkiadónak akik  díjak és könyvjutalmak  biztosításában, Esterházy Gittának és Czeizel Balázsnak, akik az oklevelek megtervezésében és kivitelezésében segítettek, a Dúzsi Tamás Pincészetnek és a Szamos Marcipánnak, akik az ünnepség utáni fogadásról gondoskodtak. Méltatta a zsűri tagjai, Lator László, Bart István, Nádasdy Ádám, Márton László és Nóvé Béla munkáját.

Bart István Göncz Árpádról, a műfordítóról emlékezett meg személyes élményei alapján. Márton László kiemelte, a műfordítás, a műfordítók munkája eredményeképp létrejövő magyar alkotások a magyar irodalom szerves részét képezik. Nóvé Béla a zsűri munkáját, a döntésüket megelőző megfontolásokat ismertette, a több hónapos folyamatot, amelynek végén a bírálók alapos személyes egyeztetések után hozták meg konszenzusos döntésüket, amelynek értelmében az eredeti 1.-2.-3. díj helyett 12 díjat adnak ki, egyenként ötvenezer forintos értékben, továbbá a pályázat minden résztvevője oklevelet kap, és két könyvet Göncz Árpád műfordításaiból.

A díjazottak,                      és a fordított művek ill. részletek

Sotkovszky Lili                  Agota Kristof: L’Analphabète Az Analfabéta

 Nagy Boglárka                 David Mitchell: Number9dream / A kilencedik álom 

Sánta Kristóf                     Don Del Lillo: Running dog / Láncos kutya, Gore Vidal: Hollywood 

Pethő Réka                        Margaret Atwood: Lives of The Poets / A költők élete 

Szabó György               Phil Jackson: The last season  / Az utolsó idény

Mészáros Enikő                Machado de Assis: Dom Casmurro

Andódy Katalin            Luigi Pirandello: Il giardinetto lassú A kis kert odafenn

Oroszlán Judit                   Mark Twain: Tramp abroad / Hosszú út az éjszakában, négykézláb 

Füredi Barbara                 Mo Yan: Tiantai suantai zhige,  Fokhagyma balladák    

Fekete Eszter                    Sam Lypsite:  The Dungeon Master / A kalandmester 

Sós Dóra                             Tom Crosshill: Fragmentation /  Töredezettség, avagy tízezer búcsú    

Cseh Réka                          Kelly Link: The Feary Handbag  /A tündérretikül

Göncz Árpádné különdíját a két legfiatalabb, 2003-ban született, pályázó kapta. Nekik jutalmukat Göncz Annamária adta át.

Barkóczi Eszter                 Dodie Clark: Secrets for the Mad  / A bolondok titka

Lempek Lili                        Roald Dahl: Boy: Tales of childhood /  A fiú:  Mesék a gyerekkorról

2018. november 8.

Göncz Árpád Műfordító Pályázat – ünnepélyes eredményhírdetés

 A Göncz Árpád Műfordító Pályázat ünnepélyes eredményhirdetését 2018. november 8-án csütörtökön 18.00 órakor tartjuk a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Budapest V. Károlyi utca 16.)

Alapítványunk, Göncz Árpád műfordítói életműve előtt tisztelegve hirdette meg  pályázatát, hogy felhívja a figyelmet a magyar műfordítás hagyományaira, és ösztönzést nyújtson tehetséges fiataloknak, hogy megismerkedjenek a műfordítói hivatás szépségeivel.

Az érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlta. A június 30-i határidőre 72 (!) pályázat érkezett be.  Mind a választott szerzők, mind a műfajok tekintetében igen sokszínű a kép. XIX. századi klasszikusoktól első műves e-book szerzők művei, regény- és memoár részletek, novellák, színpadi művek szerepelnek a beküldött anyagok között. A legtöbb pályamű angol nyelvről készült, de német, francia, olasz, finn, portugál, horvát és szerb nyelvről fordított anyagok is érkeztek, nemcsak Budapestről, hanem szerte az országból, és határainkon túlról is.

A felkért zsűri, Lator László, Bart István, Nádasdy Ádám, Márton László, Nóvé Béla és a kuratórium részéről Gulyás András, nem kevés időt fordított a  hetven ívnyi anyag átolvasására és értékelésére. Hogy milyen eredményre jutottak, megtudhatják november 8-án.

A díjaktól függetlenül, valamennyi pályázó, részvételéért emléklapot kap. Kérjük, akinek nevének írásával kapcsolatban kérése van (kettős keresztnév, stb) jelezze az info@gonczarpad.hu  elérhetőségünkön.

Göncz Árpád Alapítvány

2018. október 5. 

Felavatták Göncz Árpád  szobrát a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban.

A Nézőpont elnevezésű egész alakos portrészobor Erős Apolka szobrászművész alkotása. A Göncz Árpád nagyszámú barátja és tisztelője jelenlétében megtartott avatáson több korábbi politikustársa is részt vett.

Tóth József, a kerület polgármestere avatóbeszédében arról beszélt, Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, életútját követendő példának tekinti a XIII. kerület, a szoborral pedig az egykori államfő emléke, történelmi személyisége előtt is tisztelegnek. Az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságban is a köz embere maradt, közvetlensége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása párosult a tekintéllyel. Göncz Árpád államfői nagyságát nem lehet kétségbe vonni, a kivételek közé emelkedett, nem tudta megrontani a hatalom, nem volt benne kivagyiság, nem kísértette meg a személyi kultusz, mindvégig szerény, tisztességes ember tudott maradni, a jót és rosszat egyaránt meglátó morális hatalom jelképe volt. Göncz Árpád rendíthetetlenül hitt abban, hogy kialakulhat még értelmes politikai kultúra Magyarországon.

 Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke a Göncz család, a Göncz Árpád Alapítvány nevében köszönetet mondott a XIII. kerület Önkormányzatának azért a gondoskodó szeretetért és figyelemért, amellyel ápolja a III. Magyar Köztársaság első elnökének emlékét. E gondoskodás kiemelkedő eseménye a szoboravatás. Külön is tolmácsolta Göncz Árpádné, Zsuzsa asszony köszönetét, aki, legnagyobb sajnálatára nem lehetett jelen. Hangsúlyozta: 

„Jó és nemes dolog az emlékezés, a tiszta hagyományok őrzése. Ennek a tisztes polgári erénynek adja bizonyságát most a XIII. kerület Önkormányzata. Ma reggel, amikor unokáim közül kettőt iskolába vittem, az előcsarnokban két nebuló a tanítójukkal 14 képet díszített borostyánlevelekkel a falon, a tizenhárom aradi vértanúét és a mártír miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos képmását, akiket 1849. október 6-án végeztek ki. Petőfi Sándor honvéd őrnagy akkor már több mint két hónapja halott volt. Petőfi, aki akkor még nem Múzeum volt, hanem a költő, aki a Múzeum lépcsőjén szavalta a Talpra Magyart. Jelképes, hogy akinek most szobrot avatunk, szintén a Nemzeti Gyásznapon hagyott itt bennünket, 2015. október 6-án.

A filmbejátszásban láthattuk, hallhattuk Göncz Árpád egyik utolsó nyilvános megszólalását, 2011 decemberében. Bibó Istvánról beszélt. Ezt mondta 
„…Őszintén szólva keveslem Bibó jelenlétét… a szavai és az élete mintaként szolgálnak ma is. Szükség volna rá, hogy Bibó István arca megjelenjen megint láthatóan a világban...”  

Ezek a szavak rá is érvényesek. Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt. A XX. század mindkét totalitárius rendszerével szembeszegült, az 1989-90-es közép-kelet-európai demokratikus változások tevékeny részese volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságában, a Szabad Demokraták ügyvivőjeként, majd a Köztársaság elnökeként.  Nem a megszépítő messzeség, hanem a történelmi távlat mutatja igazi nagyságát az akkori idők hazai  főszereplőinek, Antall József miniszterelnöknek (meg előtte Németh Miklósnak és utána Horn Gyulának), Szabad György házelnöknek, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió akkori intézményeinek és akkori vezetőinek.

Sem idő, sem lehetőség, hogy Göncz Árpád gazdag és változatos pályájára, írói, műfordítói munkásságára  kitérjek. Annyi azért igen, hogy ahogy a mi generációnk, Faulknert, Styront, Updike-ot, Doktorowot, gyerekeink és unokáink még a Gyűrűk Urát is  köszönhetik neki.

Két cikluson át volt a Magyar Köztársaság elnöke. Soha, egyetlen politikust nem övezetett olyan osztatlan megbecsülés, mint őt. Konfliktusokat is vállalt. De szót értett mindenkivel. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös mély szociális érzékenysége áll máig töretlen népszerűsége mögött.

Ez az ember, az ő személyisége fogta meg Erős Apolka szobrászt. A művésznő az Ő nézőpontját, Göncz Árpád nézőpontját örökíti meg. Azt a nézőpontot, amely szabadságról, méltóságról, szolidaritásról szól… Olyan értékekről, amelyekre ma nagyobb szükségünk van mint valaha…

Befejezésül: A múlt héten levelet kaptam. Egy távoli, ázsiai országból fordult hozzám egy ismeretlen, hogy Göncz Árpád fényképét kérje. Mint írta, Göncz Árpád és a hozzá hasonlók „inspiring people” , olyan emberek, aki inspirálnak, ihletet adnak. E szerint máshol is így emlékeznek rá. Jó tudni…

Kívánom, hogy ez a szobor is legyen gyülekező és emlékezőhelye azoknak, akik Göncz Árpád példájából erőt és ihletet merítünk, hogy beteljesítsük, azt, amire 1990-ben, eskütételekor, fogadalmat tett, „szolgálni azt a jövőt amit két forradalom, 1848 jobbágy-felszabadító és 1956 munkás-felszabadító szabadságharca jelöl, azt a demokráciát, aminek teljes megvalósításával még mindig adósok vagyunk…”

A szobor Erős Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása

Göncz Árpád gyermekei az alkotóval

2018. október 5.

Göncz Árpád szobor avatás és koszorúzási ünnepség a XIII. kerületben

Budapest Főváros XIII. kerületének Önkormányzata a Göncz Árpád Városközpontban szobrot állít  a néhai köztársasági elnöknek. A szobor  Erős Apolka szobrászművész alkotása.
A szoboravató és koszorúzási ünnepségre 2018. október 5-én 11.00 órakor kerül sor a Göncz Árpád Városközpontban (Árpád hídi metróállomás északi, Duna felőli kijárata)

2018. június 30.

Göncz Árpád Műfordító Pályázat

A június 30-i határidőre nagyon sok pályázó küldött be fordítást. Örülünk annak, hogy mind a szerzők, mind a műfajok tekintetében igen sokszínű a kép. XIX. századi klasszikusoktól első műves e-book szerzők művei, regény- és memoár részletek, novellák, színpadi művek szerepelnek a beküldött anyagok között. A legtöbb pályamű angol nyelvről készült, de német, francia, olasz, finn, portugál, horvát és szerb nyelvről fordított anyagokat is kaptunk. Legfiatalabb pályázónk 2003-ban született…

A zsűri megkezdte munkáját. A gazdag anyag miatt az értékelés sokáig tart majd. Megértésüket kérjük. Ünnepélyes eredményhirdetést  ősszel tartunk,  ennek pontos helyéről, idejéről honlapunk Aktuális rovatában adunk majd tájékoztatást: http://www.gonczarpad.hu/hirek

Göncz Árpád Alapítvány

2018. június 29.

Magyar László Bicentenáriumi Emlékbizottság a Göncz Árpád Alapítvány részvételével

Magyar László utazó, Afrika-kutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja születése 200. évfordulójának megünneplésére 2018. június 29-én az ELTE BTK Portugál Tanszékén megtartott ülésen Emlékbizottság alakult, a Magyar Tudományos Akadémia (Afrika Albizottság, Könyvtár és Információs Központ), a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (szombathelyi Savaria Egyetemi Központ, Történeti Intézet, Portugál Tanszék), az érdi Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Afrika Társaság, a Magyar Afrika Tudástár, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma (Afrika Főosztály) és luandai nagykövetsége, Angola és Portugália budapesti nagykövetsége, a Göncz Árpád Alapítvány és a Magyar László Baráti Kör részvételével. 

A Szombathelyen 1818. november 13-án született Magyar László Fiuméban folytatott tengerésziskolai tanulmányok után, 1843-ban tengerészkadétként egy osztrák postahajón jutott Brazíliába. Különböző hajókon tiszti és parancsnoki beosztásokban szolgálva, a Karib tengertől Indiai partjaiig járta az óceánokat. Ezután fordult érdeklődése Afrika felé. 1848 és 1856 között három nagy utazást tett a mai Angola területén. Bié-i utazásán bejárta többek között a Kongó és Zambézi folyók vízgyűjtő területét, majd a Cubango folyó és Okavango mocsárvidékét, a Kuanza mellékfolyóit. Kutatási anyagait, útleírását, az általa bejárt földekről készített térképeit hazaküldte a Magyar Tudományos Akadémiának, amely 1858-ban levelező tagjává választotta, és művét 1859-ben kiadta „Magyar László dél-afrikai utazásai 18491857 években” címmel. A mű rövidesen német fordításban is megjelent. Az Afrikában negyvenhat évesen elhunyt kutató emlékére szülővárosában és Dunaföldváron szobrot állítottak, és több iskola viseli nevét.

Az évforduló alkalmából tudományos konferenciákra kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban, a Magyar Földrajzi Múzeumban, és Szombathelyen az ELTE Savaria Egyetemi Központjában, az angolai fővárosban pedig kiállítás nyílik Magyar László életéről, többek között a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve Magyarország Luandai Nagykövetségének támogatásával.

További kutatásokat ösztönöznek Magyar-dokumentumok feltárására itthon, ill. a luandai és a lisszaboni levéltárakban. Folytatni kívánják Magyar László munkáinak, levelezésének magyar és idegen nyelvű és térképeinek hasonmás kiadását, hogy a jeles Afrika-kutató nemzetközi szinten is elnyerhesse méltó helyét.

2018. június 16.

KOSZORÚZÁSI ÜNNEPSÉG NAGY IMRE SZOBRÁNÁL

Nagy Imre és mártírtársai elitélésének és kivégzésének hatvanadik évfordulóján, 2018. június 16-án, szombaton 11.00 órakor Nagy Imre belvárosi szobránál, a Vértanúk terén kerül sor a  Nagy Imre Alapítvány  hagyományos civil koszorúzási ünnepségére, amelyen a Göncz Árpád Alapítvány is képviselteti magát.

2018. június 14.

GÖNCZ ÁRPÁD A FUGA COURAGE KIÁLLÍTÁSÁN

A Courage nemzetközi projekt, amely a kulturális ellenállás és az ellenzékiség örökségét kutatja az egykori szocialista országokban, Bibó István és Göncz Árpád tevékenységét is bemutatja. A munka keretében 2018. június 14-én 19 órakor kiállítás nyílik a FUGA kiállító termében.

Budapest, V. Petőfi Sándor u. 5.       A szervezők nevében szeretettel várjuk!

GÖNCZ ÁRPÁD MŰFORDÍTÓ PÁLYÁZAT

A Göncz Árpád Alapítvány - névadója műfordítói életműve előtt tisztelegve - pályázatot hirdet, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar műfordítás hagyományaira, ösztönzést nyújtson tehetséges fiataloknak arra, hogy megismerkedjenek a műfordítói hivatás szépségeivel.

A pályázatot támogatja a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és az Európa Könyvkiadó, ahol annak idején Göncz Árpád fordításainak nagy része megjelent.   A legjobb pályaműveket az  http://www.ekultura.hu/

közzéteszi. A pályázatokat elbíráló zsűriben a részvételre Alapítványunk felkérését elfogadták Lator László, Bart István, Nádasdy Ádám, Márton László és Nóvé Béla.

Részvétel a pályázaton: bárki pályázhat, aki 1983. január 1. után született, és még nem jelent meg önálló fordításkötete.

Beadandó: egy prózai mű, novella, regény, memoár, színpadi mű részletének legalább 20 000, legfeljebb 30 000 leütésnyi terjedelmű fordítása. A bíráló bizottság elsősorban angol nyelvű eredetiből készült fordításokat vár - hiszen Göncz Árpád angolból fordított -, de más nyelvből készített fordításokat is elfogad. A pályaműhöz mellékelni kell az eredeti szöveget, feltüntetve a kiadás adatait.

A pályaművek beérkezési határideje: 2018. június 30.

Pályadíjak I. díj: 100 000 Ft

              II. díj: 50 000 Ft

             III. díj: 30 000 Ft

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására ünnepélyes keretek között 2018 őszén kerül sor. Helyszínéről és pontos idejéről honlapunkon adunk majd tájékoztatást: www.gonczarpad.hu

Jelentkezés és további felvilágosítás:  info@gonczarpad.hu

2018. február 10.

KOSZORÚZÁS GÖNCZ ÁRPÁD KILENCVENHATODIK SZÜLETÉSNAPJÁN

Gombár Csaba beszéde

Kedves Barátaim, Göncz Árpádra emlékezünk

A bő negyedszázaddal ezelőtti rendszerváltozás sodrában Göncz Árpád a demokrácia ígéretének és igézetének lett a megtestesítője. Köztársasági elnökké választásával olyan ember került ebbe a méltóságba, aki gondolataival és tetteivel, sőt, puszta megjelenésével és gesztusaival egyaránt a szabadságot és az egyenlőséget szimbolizálta. A kettőt együtt és egyszerre. Az akkori politikai méltóságok közt nem volt más, aki akárcsak megközelítette volna ezt a magatartást. És így nem akármilyen politikai erényről és eredményről van szó.

Emlékezhetünk, a rendszerváltozás egyik sokszor felemlegetett, felhánytorgatott toposza, hogy akkoriban „a nép” Gorenje hűtőgépért áradt Ausztriába. E motívum azt példázná, hogy „a nép” nem az ország jövőjéért, hanem csak egyéni anyagias vágyainak kielégítéséért mozdul. A „gorenjézés” fordulatból azonban jobbára csak az egyszerű emberek lenézése hangzott-hangzik ki sokak számára, pedig másként is értelmezhetjük. Igaz, hogy akik akkor az osztrák bevásárlóközpontokba mentek, nem a szabadság és az egyenlőség fogalmait, a demokrácia értékeit elemezgették, de átérezhették, hogy egy jóléti államba látogatnak. Európa modernkori történetében ugyanis, számos összetevő miatt, de először adódott, hogy a nyugati részeken az állampolitika egyszerre kedvezett polgárai szabadságának és egyenlőség igényeinek. Ez volt a nagy különbség, mert nálunk az áruhiány is szabadság- és egyenlőséghiányos körülményeinkből fakadt. S azért tekintgettek az emberek vágyakozva Ausztriára, mert ott kezdődött a demokratikus jóléti állam.

Nem felesleges, hogy a demokráciáról szólva felemlegessük ezt a szabadság-egyenlőség együttest – és éppen Göncz Árpádra emlékezve. A szabadság és az egyenlőség egymásra utalt politikai jelenségek, de úgy jelentik a demokrácia dinamikáját, hogy közben állandóan horzsolódnak egymással, és sokszor egymás rovására érvényesülnek. Ha aránytalanul sok vagy gyors az egyenlőség érdekében művelt állampolitika, abból rögvest szabadságsérelmek adódnak, és fordítva is ugyanez a helyzet. Vagyis, ahogy Kemény István fogalmazott egy költői képben: a „szabadság és az egyenlőség feszeng egymás társaságában”. Ugyanakkor az a demokrácia, amit liberálisnak mondunk és kívánunk, csak együtt-meglétükkel közelíthető. Mindezek régi elméleti problémák, a demokraták és a demokratikus pártok vezetői számára azonban aktuális feladatok. Se a szabadság, se az egyenlőség nem természete eredendően az embernek. Mindkettő a civilizálódás folyamatába ágyazott politikai alkotás, és amelyek érvénysülési esélye a liberális demokrácia, avagy – ha úgy tetszik – a demokratizálódott liberalizmus intézményesülésétől függ.  Ez derengett fel a rendszerváltás forgatagában, és ebben a forgatagban volt Göncz Árpád olyan politikai személyiség, akiben a honpolgárok elméleti iskolázottság nélkül is megérthették, hogy velük együtt akar egy szabadabb és egyenlőbb világot. Ez óriási és indokolt népszerűségének a titka – ha titok ez egyáltalán.

Göncz Árpád változatos és arcáért megszenvedett életével, magatartásával, plebejus habitusával – ahogy megjelent, és mondott valamit – a szabadság és az egyenlőség együttes lehetőségét sugározta. Nem teoretizált (mint én itt), hanem tette, mutatta, példázta, hogy micsoda, és milyen lehetne a szabadságelvű magyar demokrácia. Így, és ezért emlékezünk rá.

2018. február 10.

MEGEMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD 96. SZÜLETÉSNAPJÁN

A Göncz Árpád Alapítvány 2018. február 10-én, szombaton 10.00 órakor

koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál, a III. Bécsi út 88-90. előtt.

Emlékező beszédet mond: Gombár Csaba

Közreműködik: Borbély Mihály Kossuth-díjas művész  

A Göncz család és az Alapítvány koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.

A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

2017. december 8.

TÁJÉKOZTATÁS A GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI SZOBRÁRA FELAJÁNLOTT

TÁMOGATÁSOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL

A szoborállítás kezdeményezői ezúton fejezik ki köszönetüket mindenkinek, aki támogatásával hozzájárult Göncz Árpád emlékének megőrzéséhez, köztéri szobrának létrehozásához. A támogatások felhasználásáról ezúton adnak tájékoztatást.

A szoborállítás ügyeiben a kezdeményezők nevében és felkérésére a Göncz Árpád Alapítvány járt el, az elkülönített számla nyitásától a szoboravatás megszervezéséig.  A részletekről  folyamatosan beszámoltak az  info@gonczarpad.hu honlapon.

A közadakozási felhívást 2016 novemberében tették közzé. 2017.  január 31-én, a gyűjtés lezárásakor a 11705008-21371866 számú elkülönített számla egyenlege                                       5. 180 000 volt.

Ebben benne volt az  Óbudai Önkormányzat 1.000 000 összegű támogatása is, amelyről  külön támogatási szerződést kellett kötniük,  ebből  utalták át a szobrászművész honoráriumának első részletét. (Elszámolása megtörtént.)

A fennmaradó összeg                                                                                                        4.180 000 Ft

felhasználása:              

A szobor agyagmodelljének szakmai véleményeztetése (zsüriztetés)                                  116 205 Ft

A szobrászi munkák további költségei

(honorárium fennmaradó része, benne a szobor öntése, talapzat, helyére állítás)                3.000 000 Ft.

Banki költségek, számlavezetés, értesítések, utalási költségeik (2016. nov-2017.okt)                 32.050 Ft

Még várható banki költségek (november-december) a számla végleges  lezárásáig                      1.890 Ft*

            *A  számlazárás esetleges elhúzódása esetén ez  az összeg nőhet

Maradvány előre láthatóan                                                                                              1.029 855 Ft

Ez a  felajánlott összegek kb. 24%-a. A támogatókat kérik, jelezzék, hogyan rendelkeznek erről, Göncz Árpád emlékének további ápolására kívánják fordítani,vagy visszautalását kérik. Döntésükről 2015. január 15-ig szíveskedjenek tájékoztatni  a lenti nyilatkozatok egyikének  visszaküldésével az info@gonczarpad.hu címre vagy postai úton az Alapítvány címén: 1029 Budapest, Arany János utca 4.

               A kezdeményezők nevében tisztelettel: Gulyás András

………………………………………………………………………………………………………..

1. Kérem, hogy a Göncz Árpád szobrára felajánlott támogatásomból megmaradt összeget a Göncz Árpád Alapítvány alapcéljaira - a névadó életének és munkásságának ismertetése, a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolása, az 1956-os forradalom emlékének ápolása - használják fel.                                                                                         dátum               aláírás

2. Kérem a befizetésemmel arányos  rész-összeg visszautalását számlámra     dátum                    aláírás

2017. október 6-7.

Írások, videofelvételek Göncz Árpád szobrának avatásáról

(Nem teljes lista, néhány tudósítás a Göncz Árpádról/Megemlékezés oldalon)                           

http://www.atv.hu/belfold/20171006-felavattak-goncz-arpad-mellszobrat-budapesten/hirkereso

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211154

https://librarius.hu/2017/10/06/tobb-mint-otszazan-avattak-fel-goncz-arpad-szobrat/

http://hvg.hu/itthon/20171006_nezze_meg_milyen_lett_goncz_arpad_elso_kozteri_szobra?s=hk

https://444.hu/2017/10/06/szobrot-kapott-goncz-arpad?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=szobrot-kapott-goncz-arpad

http://gepnarancs.hu/2017/10/felavattak-goncz-arpad-mellszobrat-budapesten/

http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/felavattak_goncz_arpad_mellszobrat_budapesten_-_fotok/2535078/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

https://hir.ma/belfold/felavattak-goncz-arpad-mellszobrat-budapesten/724077

http://nepszava.hu/cikk/1142453-felavattak-goncz-arpad-szobrat---fotok/

http://kettosmerce.blog.hu/2017/10/06/nagyapam_konyvtara_goncz_arpad_szobranak_avatasara

http://propeller.hu/itthon/3310184-felavattak-goncz-arpad-mellszobrat-budapesten?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

http://168ora.hu/felavattak-goncz-arpad-szobrat/

https://ripost.hu/cikk-igy-nez-ki-most-goncz-arpad-sirja-ket-eve-hunyt-el/?source=hirkereso

http://www.atv.hu/videok/video-20171006-felavattak-goncz-arpad-mellszobrat 

Csillag Ádám videófelvétele a szoboravatásról:

https://vimeo.com/237201639

                          MEGHÍVÓ GÖNCZ ÁRPÁD SZOBRÁNAK AVATÁSÁRA

Göncz Árpád barátai és tisztelői szeretettel meghívják Göncz Árpád mellszobrának avatására, amelyre 2017. október 6-án, pénteken 13 órakor kerül sor  az Óbudai Egyetem parkban, a Magyar Köztársaság néhai elnöke, író, műfordító, Óbuda díszpolgára egykori Bécsi úti lakóhelye közelében.

A szobor Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

A megjelenteket a kezdeményezők nevében Gulyás András köszönti.

Beszédet mond Gönczöl Katalin és Bojár Gábor.

Közreműködnek: Koncz Zsuzsa, Bródy János és Jordán Tamás Kossuth-díjas művészek.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit. Koszorút ne, legfeljebb egy szál virágot hozzanak.

Az Óbudai Egyetem park az egyetem Bécsi út 94-96. alatti épületeivel szemben található.

Helyszín megközelítése: 17, 19, 41-es villamos, 960-as autóbusz Katyni mártírok parkja megálló

Göncz Árpád barátai és tisztelői: Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin  2016. november 30-án  köztéri mellszobor állítását kezdeményezték az író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke emlékére. A közadakozási felhíváshoz magánszemélyek, vállalkozások és civilszervezetek mellett csatlakozott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is.

A szobor létrejöttét támogatták:

Aján Tamás, Agárdi Péter és neje, Bajnai Gordon, Maria Bales, Balogh Csaba, Bányai Béla, Bibó István, Bibor Dávid, Bojár Gábor, Concorde Értékpapír, Czeglédi Ágnes, 1956-os Intézet Közhasznú Alapítvány, Faragó András, Fischer Iván, Forgó Henrik, Garas Sándorné, Gálszécsy András, Gáspár Vilmos és neje, Generál-Insped Kft, Gönczöl Katalin, Görög Sándor és neje, Gulyás András, Hargitai Ernőné, Juhász Gabriella, Justh Péter, Kelényi Szamos Gabriella, Kende Péter, Kese Beatrix, Kiss József, Kocsány János, Krajczáros Alapítvány, Kufner Judit, Kuncze Gábor és neje, Lamperth Mónika, Lővei György, Magyar István és neje, Medgyes Péter, Méhesi Zsolt, Mérei Anna, Nászné Nagy Katalin Anna, Nem Adom Fel Alapítvány, Németh Norbert, Nyerges Margit, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Pallos Gábor, Papp Nándor, Pisák István, Pordán Ákos, Radnai Judit, Rainer M. János, Sándor Veronika, Peter Saunders, Somlai Péter, Suchman Tamás, Szász Domokos, Szász Katalin, Johann Szegoe, Szemán László, Szemánné Máté Katalin, Szigeti László, Szokol Gábor, Szombati Béla, Tatár Albert, Török Gábor, Török Zsuzsánna, Vajkai Zsófia, Valki László, Valner Szabolcs, Vándorfi Győző, Varga Sándorné, Vastagh György. *

*  Listánkon azok szerepelnek, akik nevük közléséhez hozzájárultak. Ha kiegészítése, kérdése van, kérjük jelezze az info@gonczarpad.hu címen. Köszönjük.

2017. június 22.

MARIO VARGAS LLOSA GÖNCZ ÁRPÁDRÓL

A Nobel-díjas perui író a közeljövőben Budapestre látogat, és beszédet mond a CEU konferenciáján, amelynek témája a tanszabadság. Nem először jön Magyarországra. 2003-ban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak ő volt a díszvendége.  1998-ban a „Don Rigoberto feljegyzései” című regénye megjelenése alkalmából járt nálunk. Itt-tartózkodása során többször találkozott Göncz Árpáddal. Beszélgetéseik hatása alatt született az alábbi írás, amely az El País spanyol napilapban, 1998. április 12-én, majd a perui Caretas hetilapban jelent meg, 1998. április 16-án.

Fotó: Csillag Ádám

Mario Vargas Llosa: A TÚLÉLŐ

Amikor meghallotta a bíróság ítéletét - életfogytiglani fegyház – Göncz Árpád felkiáltott „Ez csodálatos!” Életem legboldogabb napja volt, meséli. „Esélye sincs, hogy élve megússza. Akasztás vagy golyó általi halál”- mondta neki a hivatalból kirendelt ügyvéd, akit az állam delegált a „tárgyalás” színjátékra. Magyarországon vagyunk, a szovjet tankok által eltaposott 1956-os forradalmat követő szörnyű években. Ahogyan Göncz Árpádot, magyarok ezreit végezték ki vagy börtönözték be gyors és titokban lefolytatott olyan bírósági „szertartás” keretében, amelyben a vádlottnak nem állt jogában a fellebbezés vagy védőjének megválasztása.

Még csak harminchat éves volt, de már rengeteget élt,  hazája hányattatásokkal teli történelme okán. Középosztálybeli művelt családban született Budapesten, jogot hallgatott, már fiatalon politizálni kezdett egy centrista politikai mozgalom, a Kisgazdapárt soraiban. Amikor kitört a háború, besorozták, „harcolni a rossz oldalon” (Horthy Miklós admirális rendszere Hitler szövetségese volt.) Megszökött, és csatlakozott a nácik elleni ellenálláshoz. Az alatt a három rövid év alatt, amíg a civil társadalom lélegzethez jutott az1945 utáni Magyarországon,   a demokratikus rend megerősítésén dolgozott, szembeszállt a totalitárius összeesküvéssel, amely 1948-ban négy évtizedre véget vetett a magyar szabadságnak. Ezt a kommunista kormányzat megtorolta, ügyvédi hivatását nem gyakorolhatta, előbb az iparban dolgozott szakmunkásként, majd agrártechnikus lett. Egyáltalán nem sajnálja azokat az éveket: szeretettel emlékezik rájuk, ahogy mondja, nélkülük soha nem ismerte volna meg olyan alaposan az országot, az embereket és gondjaikat. Olvasni mindig szeretett, de az irodalomra, mint hivatásra, nem is gondolt 1956, és börtönévei előtt. Az irodalom akkor és ott, harmincvalahány évesen szivárgott be életébe, mint  a börtönrutin reménytelenségének és a  zárka fojtogató légkörének ellenszere. Szótárral és nyelvtankönyvvel nekiállt, hogy megtanuljon angolul. Oly sikerrel tette ezt, hogy amikor hét évvel később amnesztiával szabadult, talán nem is volt magyar, aki nála jobban ismerte volna a kortárs észak-amerikai irodalmat, és nemcsak „éjjel-nappal” falta a könyveket, hanem nekilátott a fordításuknak. Nekik köszönhette, hogy politikai pestisesként sikerült túlélnie azokat a nehéz éveket. Hemingway, Faulkner, Styron, Updike, Edit Wharton, Susan Sontag, James Baldwin műveit fordította, és a fordítás mellett maga is írni kezdett, elbeszéléseket és színdarabokat, amelyek miután hosszú ideig vesztegeltek a kirekesztettség határmezsgyéjén, végre megjelenhettek, és bemutathatták őket. A kommunista rendszer hanyatlásának idején Göncz Árpád már komoly szellemi és közéleti tekintélynek örvendett honfitársai körében, a Magyar Írók Szövetségének elnöke volt, és az sem volt meglepő, hogy 1990-ben a szabad választások eredményeként létrejött Parlament egyhangúan választotta meg a köztársaság elnökének.

Ma, hetvenhat évesen egyszerű, mosolygós kis öregember, mintha nem találná a helyét abban a Mussolini-Sztálin stílusú  nagy állami rezidenciában, amelyben élnie kell. A személyiségéből sugárzó lefegyverző szerénység meglepő őszinteséggel párosul, amikor az ország problémáiról kérdezem. („Legalább egy harmada a magyar társadalomnak nyögi a privatizáció és a gazdasági nyitás igen magas árait. Szakadék nyílt a gazdagok és a szegények között. De ha, azt akarjuk, hogy fejlődjünk, Magyarország modern ország legyen, van más választás? Naponta kérdezem magam, és nem találom a választ.”) Feladatáek tekinti, mondja, hogy állandóan az emberek között mozogjon, mindenfelé, hogy érezzék, a közhatalom tekintélye nemcsak a hatalom csúcsain lakozik, ahol a nagy dolgokról döntenek, hanem jelen legyen a mindennapok terein, hallgassa az egyszerű emberek és asszonyok mit mondanak, válaszoljon kérdéseikre. Honfitársai pedig nagyra értékelik ezt. A pár nap alatt, amit Magyarországon töltöttem, mindenki, akivel beszélek, még ha annyi mindenben különbözik is a véleményük, különösen a politikát illetően, „Árpiról” tisztelettel beszélnek, erkölcsi tartalmat adott az elnöki tisztségnek. Szükségképpen társítjuk Göncz Árpád szeretnivaló és diszkrét személyét Václav Hável, a cseh dráma- és esszéíró alakjához, aki maga is a kommunista diktatúra elleni ellenállás jelképe hazájában (tíz évet töltött a börtönben) és a Köztársaság elnökeként nagy szolgálatot tett polgártársainak azzal, hogy közhivatalát olyan erkölcsi és intellektuális tartalommal tölti meg, amely ritkaságszámba megy más országokban. Két érdekes eset, két olyan íróember, akik nem hódoltak be a kollektivista utópia ábrándjainak, vállalták, hogy személyes szabadságukat is feláldozva, életüket kockáztatva küzdenek egy másfajta rendért, amelyet kollégáik világszerte pocskondiáztak, majd elérkezvén a szabadulás órája, képesek voltak rá, hogy országuk társadalmának hozzáértő vezetőiként, életpályájuk erkölcsi tekintélyével és művészi tehetségükkel hirdessék a tolerancia, a pluralizmus, a jogállamiság és a szabadság értékeit.

Esetük nem gyakori, az ő országaikban is ritka, mert a közvélekedés szerint manapság - különösen az értelmiségi-  és művészkörökben - nő a nosztalgia a totalitárius idők iránt a változások elkerülhetetlen „társadalmi költségei” miatt, amivel a központosított gazdaság lebontása,  a szabad piac helyreállítása jár: nő a munkanélküliség, megugrottak a jövedelmi különbségek, csökkennek a kulturális támogatások. Bár a Magyar Írószövetség ülésén, amelyen részt vettem, nyomát sem láttam ennek a nosztalgiának, több barátom is megerősítette, vannak értelmiségiek, akik visszasírják azokat az időket, amikor a könyvek olyan olcsóak voltak, mint a kenyér, a legjobb irodalom százezres példányszámokban jelent meg, és nem zártak be színházakat, hogy a helyükön MacDonalds-ok vagy Sex-Shopok nyíljanak.

Ez volna a valódi oka annak, hogy oly sok író érez gyógyíthatatlan vonzódást a szociális diktatúrák iránt? A repülőgépen, amelyen Budapestről Berlinbe utazom vissza, véletlenül épp Robert Nozick egy tanulmánya kerül a kezembe; „Miért utasítja el az értelmiség a kapitalizmust?” A Harvard professzora, filozófus, korunk egyik legragyogóbb radikális liberális tanulmányának szerzője (Anarchia, állam és utópia). Nozick akárcsak Václav Hável és Göncz Árpád azon mai értelmiségiek közül való, akiknek nincsenek kisebbrendűségi  komplexusaik a szocializmussal szemben, és kemény érvekkel támasztja alá meggyőződését, a politikai demokrácia és a kapitalizmus elválaszthatatlanok egymástól, és az igazán szabad társadalom alappillérei.

Nozick magyarázata éleslátó és eredeti. Az írók gyakran  azért vetik el a kapitalizmust (és nemcsak a baloldaliak, olyan jobboldaliak, mint Yeats, Eliot és Pound is) mert traumaként élik meg azt, amikor az iskolából a piac által szabályozott életbe lépnek ki. Az iskolában az értelmiségi hivatástudatot és a tehetséget elismerik, jutalmazzák, ezek a tanulói teljesítmény csúcsai. A legjobb jegyek, jutalmak, a tanárok elismerése azoknak a diákoknak jut, akik kitűnnek az értelmiségi tevékenységekben. Ily módon beléjük nevelik azt az elképzelést, hogy hasonló sikerek és elismerés vár rájuk majd a későbbiekben, amikor a társadalom színpadán szerepelnek.

A sokk borzalmas, amikor fel kell ismerniük, hogy a piacgazdaságban a nagy díjak, a sikerek nem a „ragyogó ékesszólást” jutalmazzák. A kapitalizmust nem az az elv működteti, amely az iskolában általános, nevezetesen, hogy az intellektuális teljesítmény presztízst és hatalmat ad.

Presztízs és hatalom, piaci körülmények között azé lesz, aki legjobban és legteljesebben elégíti ki a fogyasztói keresletet, amely a piacon megnyilvánul, és e keresletben soha, vagy csak nagyon ritkán szerepelnek filozófiai vagy irodalmi javak. Demokráciában az értelmiségi hiúság, amelyet oly korán legyezgetnek  iskolai órákon, brutális csalódásba torkoll: a piac feltárja a társadalom egészének igazi prioritásait, egyértelműsíti, hogy a társadalom értékrendjében jóval lejjebb van a helye, mint a vállalkozónak, a mozi- vagy tévésztárnak, futbalistának, néha – ez aztán a legnagyobb megaláztatás – a bestseller-író ál-értelmiséginek. Hogy is azonosulhatna az író egy olyan rendszerrel, amely a köz szomorú részéve sorolja, majdhogynem a könyvelő vagy a lakatosmester szintjén? Ha ez a demokrácia, vesszen a demokrácia!

A totalitárius rendszerekben nem ez a módi. Ha az író jól viseli magát, engedelmesen teljesíti az udvaronc, vagy akár az udvari bolond szerepét, hamar eljut a közmegbecsülés csúcsaira, etetik-itatják, öltöztetik, kiadják, bemutatják. Jövedelme magasan az átlagpolgáré felett, privilégiumai vannak: üdülőtelepek, külföldi utazások, nagy ünnepeken akár a díszelnökségbe is felültetik. Ilyesmiről nem is álmodhatna a nómenklatúrán kívül, amelynek már maga is része, ahogy a szerviensek és vazallusok a nagy hűbéri családokban. És ha mindez nem volna elég, magas helyről kap felhatalmazást arra, hogy tiszta lehessen a lelkiismerete, elhitesse magával, a magasröptű gondolatok, amelyek fejéből kipattannak, a történetek, amelyeket kigondol, az emberiség szebb jövőjét szolgálják.

„Milyen szerencsés, hogy minden idejét írásra-olvasásra fordíthatja, igazán irígy vagyok ”-mondja nekem Göncz Árpád, amikor búcsúzunk. Hiszek neki.

Megjelent az El País spanyol napilapban 1998. április 12-én, majd a perui Caretas hetilapban 1998. április 16-án. Fordította: Gulyás András

2017. május 26.

SÉTÁNYT NEVEZTEK EL GÖNCZ ÁRPÁDRÓL

A szegedi angol fordító- és tolmácsképzést alapító Göncz Árpád néhai köztársasági elnökről nevezték el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két épülete közötti sétányt pénteken. A Bölcsészettudományi Kar épülete és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ között húzódó sétány viseli az író és műfordító, az 1956-os forradalmár nevét.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora elmondta: Göncz Árpád 1956-os kiállása, a szegedi egyetemmel való kapcsolata és szakmai teljesítménye is indokolja, hogy az ő nevét viselje az a sétány, ahol a forradalmi eseményekben meghatározó szerepet játszó szervezet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) emlékműve is áll.

Göncz Árpád Doctorow, Faulkner, Golding, Hemingway, Huxley, Styron műveinek fordítójaként volt ismert 1980-ban, amikor új munkatársként Szegedre, az akkor induló angol fordító- és tolmácsképzés oktatói közé hívták. Műfordítás-elméletet és -gyakorlatot tanított a szegedi egyetemistáknak.

Szőnyi György Endre, az SZTE bölcsészkarának professzora úgy fogalmazott, kollégái és tanítványai melegszívű, empatikus és nagyon bölcs embert ismertek meg Göncz Árpád személyében.

"Termetében egy Bilbó volt, de szellemében Gandalf" - utalt Tolkien A Gyűrűk Ura című regényének 1981-ben, tehát a szegedi egyetemi oktatói időszakban megjelent Göncz-féle fordítására. Az egyetemi tanár szerint Göncz Árpád jelenlétével hozzájárult az akkor még fiatal szegedi anglisztika szellemi profiljának kialakításához, majd politikusként sem felejtette el Szegedet, és ottani tanári tevékenységét.

Az avatáson Göncz Árpád gyermekei is jelen voltak.

delmagyar.hu

FELAVATTÁK A GÖNCZ ÁRPÁD SÉTÁNYT SZEGEDEN - GYERMEKEI IS VÉGIGSÉTÁLTAK RAJTA

A volt köztársasági elnök, A Gyűrűk Ura fordítója alapító tanára volt a szegedi egyetem angol tanszékén működő tolmács- és fordítóképzésnek.