Gulyás András beszéde

Tisztelt Emlékező Közönség! Tisztelt Polgármester Úr!

Nagykövet Asszony, Nagykövet Urak! Főapát Úr!

Göncz Árpád családja és Zsuzsa asszony nevében - aki legnagyobb sajnálatára nem lehet velünk - köszönöm Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának, hogy emléktáblát avat Göncz Árpád emlékére. És köszönöm valamennyiüknek, Göncz Árpád barátainak, tisztelőinek, hogy eljöttek.

Göncz Árpád életének legfontosabb eseményei kötődnek a Bécsi út 88-hoz. Itt kezdték Göntér Zsuzsával közös életüket a negyvenes években, itt születtek gyermekeik, itt volt állástalan a Kisgazdapárt felszámolása után, innen járt munkába, és hányféle munkahelyre, itt élt az 56-os forradalom nagy reményei és drámai bukása idején, itt tartóztatták le 1957. május 23-án, hogy Bibó István mellett életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék. Ezekről az évekről hallhattunk Rainer János előadásában. (Göncz Árpád személyes emlékezése Alapítványunk honlapján olvasható.) Itt nevelte a börtönévek alatt egyedül Göncz Zsuzsa négy gyermeküket. Itt kezdett szabadulása után új életet Göncz Árpád, itt indult műfordítói, írói pályája, innen járt a szegedi egyetemre, fordítást tanítani, innen kapcsolódott be a demokratikus ellenzék tevékenységébe, vett részt a Bibó emlékkönyv szervezésében, a Történelmi Igazságtétel Bizottságában, a Szabad Kezdeményezések Hálózatában, lett a Szabad Demokraták ügyvivője, Nagy Imre újratemetésének szervezője és szónoka, ide jött haza, amikor megválasztották az Országgyűlés elnökének, és a Magyar Köztársaság elnökének. Itt ült  egy darabig a kormányőr a körfolyosón, hogy az államfőnek kijáró és kötelező biztosítás feladatát ellássa. Bár az Elnöknek és Zsuzsa asszonynak  protokolláris kötelezettségek ellátásához más helyre kellett költözniük, a Göncz család nem vesztette el a kapcsolatot a Bécsi úti házzal, egyik gyermekük ma is itt lakik. 

Az országban számos helyen készülnek Göncz Árpád emlékének megörökítésére. Pár lépésre innen Göncz Árpád barátai a közelmúltban ültettek fát az Elnök úr emlékére, és oda a Göncz Árpád Alapítvány az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzattal közösen, mellszobor állítását tervezi, közadakozásból. Ebben számítunk az Önök támogatására is, a részletekről rövidesen tájékoztatjuk a közvéleményt.

Külön köszönet azoknak, akik nélkül a mai ünnepség nem jöhetett volna létre. Bús Balázs polgármester úrnak, Borbély Ritának, a polgármesteri titkárság vezetőjének gondos szervező munkájáért. Köszönöm Rainer M. Jánosnak ünnepi beszédét. Pfaff Erikának, Csizmarek Krisztiánnak, Kováts Krisztának közreműködését. És végül Gordon Eszter fotóművésznek, Göncz Árpád a meghívón szereplő kitűnő portréját, amely Elnök úr tiszta pillantását, egész személyiségét, mosolyát megörökítette számunkra.

Tovább az oldalra
Göncz 100