Göncz Árpád díszdoktor lett

Göncz Árpád volt köztársasági elnököt a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatták. A Honoris Causa oklevél szövege szerint Göncz Árpád, a műfordító és anglista, államférfiként sem feledkezett meg hajdani munkahelyéről, kollégáiról és diákjairól, s nemcsak szakemberként, de egész életével mutatott nemes példát mindenkinek.

MNO Archívum /MTI, 2002. május 14.

Az ünnepségen életútja és munkássága méltatása során elhangzott, hogy 1978 és 1982 között Göncz Árpád a szegedi József Attila Tudományegyetem Angol Tanszékének fordító és tolmács szakán heti rendszerességgel műfordítás-elméletet és - gyakorlatot oktatott, valamint aktívan részt vett a tanszék intellektuális műhelyében. 

Politikai pályafutása során sem felejtette el Szegedet és ottani tanári tevékenységét; rendszeresen érdeklődött az intézmény felől, s lehetőségeihez képest segítette az egyetemet. 

Köztársasági elnöki működése idején több tanévet nyitott meg a szegedi egyetemen, ezzel is jelezve kötődését. 
Göncz Árpád elmondta, hogy óraadó tanárként többet tanult a hallgatóktól, mint azok tőle. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy az angol nyelvet a börtönévei alatt tanulta könyvekből, ezért tudása nem volt olyan magas szintű, mint az egyetemistáké. 

Kitért továbbá arra, hogy több külföldi egyetem - Bologna, Brüsszel, Connecticut, Oxford és Új-Delhi - után Magyarországon először választották egyetemi díszdoktorrá.

Göncz Árpád és Szőnyi György egyetemi tanár  MNO Archívum /MTI, 2002. május 14.

Tovább az oldalra
Göncz 100