Felavatták Göncz Árpád szobrát

Felavatták Göncz Árpád szobrát az egykori köztársasági elnök halálának második évfordulóján, pénteken, egykori Bécsi úti lakása közelében, az Óbudai Egyetem parkban. Göncz Árpád Alapítvány.

168 óra

2017. október 6.

Jovánovics Görgy Kossuth-díjas szobrászművész alkotása közadakozásból készült, magánszemélyek, vállalkozások és civilszervezetek mellett Óbuda-Békásmegyer önkormányzata Göncz Árpád a kerület díszpoölgára volt) is támogatta a felállítását.

Az avatáson beszédet mondott Gönczöl Katalin egykori ombudsman és Bojár Gábor üzletember, Koncz Zsuzsa és Bródy János a néhány száz fős közönséggel együtt elénekelték a Ha én rózsa volnék-ot, Jordán Tamás pedig József Attila verseket szavalt.

Gönczöl Katalin az MTI tudósítása szerint azt mondta: a szoborhoz eljöhetnek az új generációnak azok a nemesebb lelkű képviselői, akik hitet, erőt, bátorságot akarnak meríteni a Göncz Árpád által töretlenül képviselt értékekből. Úgy folytatta: mostantól várjuk ide a Göncz Árpádhoz hasonló, „a nemzet szolgálatára kész, szelíd, szerény, de nagyon céltudatos” új politikai nemzedéket.

Hangsúlyozta: a néhai államfő tisztelete töretlen volt a szakmai és emberi szuverenitás iránt, komolyan vette a felelősséget és a felelősségvállalást, pedig nem volt könnyű dolga, sokat támadták, még a közelebbi környezetéből is, olyanok, akik „szerették volna túltenni magukat a demokrácia játékszabályain”.

Felidézte a néhai államfő régi barátja, Vásárhelyi Miklós szavait, aki 2000-ben, Göncz Árpád leköszönésekor arról írt, a köz tisztes szolgálata, az ügy szeretete szíveket melengető tulajdonság, „a köztársaság legigazibb értéke”. Úgy fogalmazott: adjon hitet ez a szobor, hogy „lesz még Magyarországon ilyen köztársaság”.

Bojár Gábor Széchenyi-díjas üzletember, a Graphisoft alapítója azt mondta: egyetlen politikus népszerűsége sem közelítette meg soha Göncz Árpádét. Ez annak a bizonyítéka – tette hozzá –, hogy a magyarok azt szeretik, ha az emberi és politikusi nagysághoz szerénység párosul. Ezért szerinte nemcsak a kormányzó pártoknak, hanem a liberális nézeteket vallóknak is magukba kell nézniük, hogy „miért nincs újabb Göncz Árpádunk”.

Tovább az oldalra
Göncz 100