Épp 20 éve járt nálunk II. Erzsébet királynő

2013. május 4.

Szűcs Gyula

index.hu

Épp ma 20 éve annak, hogy II. Erzsébet brit királynő és férje, és Fülöp herceg 50 percet töltött az Országos Széchényi Könyvtárban.

A könyvtár dolgozói pénteken találták meg a Történeti Interjúk Tára régi vhs-felvételét az eseményről, és nemcsak az Indexnek küldték el, feltöltötték a Youtube-ra is:

Tóth Péter, az OSZK sajtósa így emlékezett vissza a 93-as eseményre: "A húszéves képsorokon Karsay Orsolya, a Kézirattár akkori vezetője, Poprády Géza főigazgató és Göncz Árpád köztársasági elnök kalauzolta végig a királynőt a Várban lévő patinás épület termein. A királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg. A válogatás kiemelkedő darabjai voltak például a Képes Krónika és nyolc Corvina a magyar királyok ábrázolásával.

A királyi látogatás alkalmából szintén a könyvtár gyűjteményéből kiállítottak egy XVI. századi könyvet is, amely metszeteket tartalmaz, köztük Oxfordról és a királynő kedvencéről, a Windsori-kastélyról is. A kiállítás második része II. Erzsébet magyar származású felmenőjére, Rhédey Claudiára emlékezett, akinek az unokája, Mária hercegné V. György felesége és II. Erzsébet nagyanyja volt."

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.