Épp 20 éve járt nálunk II. Erzsébet királynő

2013. május 4.

Szűcs Gyula

index.hu

Épp ma 20 éve annak, hogy II. Erzsébet brit királynő és férje, és Fülöp herceg 50 percet töltött az Országos Széchényi Könyvtárban.

A könyvtár dolgozói pénteken találták meg a Történeti Interjúk Tára régi vhs-felvételét az eseményről, és nemcsak az Indexnek küldték el, feltöltötték a Youtube-ra is:

Tóth Péter, az OSZK sajtósa így emlékezett vissza a 93-as eseményre: "A húszéves képsorokon Karsay Orsolya, a Kézirattár akkori vezetője, Poprády Géza főigazgató és Göncz Árpád köztársasági elnök kalauzolta végig a királynőt a Várban lévő patinás épület termein. A királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg. A válogatás kiemelkedő darabjai voltak például a Képes Krónika és nyolc Corvina a magyar királyok ábrázolásával.

A királyi látogatás alkalmából szintén a könyvtár gyűjteményéből kiállítottak egy XVI. századi könyvet is, amely metszeteket tartalmaz, köztük Oxfordról és a királynő kedvencéről, a Windsori-kastélyról is. A kiállítás második része II. Erzsébet magyar származású felmenőjére, Rhédey Claudiára emlékezett, akinek az unokája, Mária hercegné V. György felesége és II. Erzsébet nagyanyja volt."

Tovább az oldalra
Göncz 100