Göncz Árpád volt államfőre emlékeztek Óbudán

Göncz Árpád íróra, műfordítóra, volt köztársasági elnökre emlékeztek születésének 95. évfordulóján Budapesten, a III. kerületben.

Belföld | Forrás: MTI | Beküldte: Gépnarancs | 2017. február 10.

Göncz Benedek, Göncz Dániel, Gulyás András, Göncz Annamária és Göncz Kinga

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke a mintegy száz emlékező előtt arról beszélt, hogy Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt, az 1989-90-es demokratikus változások tevékeny részese volt, aki a 20. század mindkét totalitárius rendszerével szembeszegült.

Életpályája szinte összefoglalja “a magyar 20. század” történetét. “A magyar progressziónak nemigen akadt olyan fontosabb csoportja, amellyel ne lett volna kapcsolatban. A magyar demokrácia megteremtésére és védelmére irányuló erőfeszítéseknek nemigen akadt olyan fontos eseménye, amelyből ne vette volna ki a részét” – fogalmazott Gulyás András.

Mint elmondta, Göncz Árpád két cikluson át volt köztársasági elnök, és soha egyetlen politikust nem övezett olyan osztatlan népszerűség és megbecsülés mint őt. Konfliktusokat is vállalt, de szót értett mindenkivel. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli kikezdhetetlen erkölcsi tartása, valamint szociális érzékenysége áll máig töretlen népszerűsége mögött.

Az alapítvány emlékező ünnepségét a Bécsi úton annál a háznál tartották, ahol tavaly óta emléktábla jelzi, hogy ott élt és alkotott 1947 és 1990 között Göncz Árpád.