Dr. Göncz Árpádné,
Göntér Mária Zsuzsanna

Dr. Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna a demokratikus Magyarország első, hivatalát 1990 és 2000 között két ciklusban betöltő köztársasági elnökének felesége.

Hatvanhét éve házasok, négy gyermekük, hat unokájuk és öt dédunokájuk van.

Zsuzsanna asszony dunántúli pedagógus családból származik, otthonról hozta a másokon segítés természetes igényét. Emellett – vallja – így hálálhatja meg azt a sok baráti, emberi segítséget, amelyet akkor kapott, amikor négy gyermekével egyedül maradt férje börtönévei alatt.

Az elsők között vett részt a hazai szociális munkás képzésben, majd hivatásszerűen is nagy energiával fordult az elesett, a sérült és a hátrányos helyzetű emberek felé, kapcsolódott be az őket segítő civil szerveződések tevékenységébe.

Férjével 1993-ban létrehozták a Kézenfogva Alapítványt, azóta a kuratórium elnökeként vezeti azt. Személyes közreműködésével is erősíti az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsának, gondozásuk és fejlesztésük körülményeinek jobbításáért folytatott sokoldalú munkát. Jelentős szerepe van a fogyatékosok esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében.

Tovább az oldalra
Göncz 100