Csavarhúzó és lánghegesztő

1996. őszén  Magyarországon járt Lech Walesa. Bár már nem volt hivatalban, és látogatása is magánjellegű volt, természetes volt, hogy a magyar államfő parlamenti dolgozószobájában fogadja őt. A kötetlen beszélgetés során Walesa elnök, zsebéből csavarhúzót elővéve, bizonygatta Göncz Árpádnak, hogy ő villanyszerelő volt és bármikor visszatérhet a szakmájához. Erre Göncz annyit mondott: "Nézze, én csőszerelő voltam, most hozassunk be egy hegesztő-apparátot?"

Lejegyezte: Gulyás András

Göncz Árpád és Lech Walesa a visegrádi hármas csúcs előestéjén 1991. február 14.  Fotó: MTI / Soós Lajos

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.