Göncz Árpád halott – megszólalt ifjabb Bibó István

Bibó István fia a börtönévek idején ismerkedett meg a kedden elhunyt köztársasági elnökkel, akit édesapjával együtt ítéltek életfogytiglanra. Azt mondta róla: Göncz Árpád jelentőségét megpróbálták ugyan kétségbe vonni, amikor "megkezdődött a párbeszéd-képtelenség felé való menetelés", azonban ez "igazából nem sikerülhetett". Nagyon üdítőnek tartja Göncz látásmódját, mert szerinte "ma a humorérzék is nagyon hiányzik a politikai életből".

HVG.hu

2015. október. 07.

Fotó: Vörös Szilárd

Göncz Árpád a nehéz helyzetekben is hiteles párbeszédre törekedett – mondta az M1-en szerdán ifjabb Bibó István művészettörténész. 

Hozzátette: a kedden elhunyt volt köztársasági elnök mindenkivel közvetlen tudott lenni, nem volt benne semmi szertartásos, mindez pedig esetében nem póz volt, hanem személyiségének lényegéhez tartozott.

Göncz Árpádot közjogi méltóságként 1956-os szerepvállalása, majd a börtönben eltöltött évek miatt szerte a világban szívesen fogadták a politikusok, ehhez hozzájárult személyisége és a rendszerváltás "euforikus" jellege is.

Mint ifj. Bibó István fogalmazott, Göncz Árpád jelentőségét megpróbálták ugyan kétségbe vonni, amikor "megkezdődött a párbeszéd-képtelenség felé való menetelés", azonban ez "igazából nem sikerülhetett".

A művészettörténész kitért arra is, hogy Göncz Árpád olyan hiteles személyiség volt, aki kritikus helyzetekben is tudott képviselni törvénybe nem foglalható értékeket. "Ha nincs ilyen személyiség, marad az egymás mellett való elbeszélés és a sárdobálás" – tette hozzá.

Ifj. Bibó István felidézte, hogy Göncz Árpáddal a börtönben eltöltött évei után ismerkedett meg komolyabban, emlékei szerint a későbbi köztársasági elnök Bibó István politikushoz hasonlóan sosem beszélt "programszerűen" saját szenvedéseiről, ehelyett "kritikusan és önironikusan" tekintett önmaga szerepére. 

"Mindez nagyon üdítő volt, mert ma a humorérzék is nagyon hiányzik a politikai életből" – fűzte hozzá.

Tovább az oldalra
Göncz 100