Barátaim körülvesznek, nem érzem magam magányosnak

Kasza Szabolcs

Charity Magazin

Lelkes csapat énekel a februári hidegben - láthatjuk az egyik világhálón közzétett videofelvételen. Egy zömök, ősz hajú, idős úr házába invitálja a lobogó fáklyákkal felszerelkezett lelkes tömeg tagjait. Majd örömmel üdvözli, öleli az érkezőket. Aztán mosolyogva, elérzékenyülten hallgatja felesége mellett ülve az éneküket. A kilencvenedik szülinapja előtti este a tisztelői szerenáddal lepték meg a köztársaság első elnökét - olvashatjuk a felvétel leírásában. - Verdi Nabucco című operájából a Szabadság kórus szövegét az alkalomra Fábri Péter írta át.

Kasza Szabolcs interjúja az alábbi linken olvasható.

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.