A könyvespult mögött

Kőrössi P. József

Az Állami Könyvterjesztő Vállalat (ÁKV) Balaskó Jenő verseskönyvéből egyetlen példányt sem volt hajlandó átvenni. Ezért, 1990. június 20-án tiltakozásul vonultunk le az Astoria aluljárójába, ahol a Katalizátor (korábban szamizdat) könyvkiadó és -kereskedő saját asztalán adott helyet a kötet árusítására.

Ezen a tiltakozó, egyben az írói szolidaritást demonstráló akción meghívásomra (történetesen éppen az Írószövetség titkára voltam) számos író, közöttük Göncz Árpád köztársasági elnök is megjelent. Hogy megviccelje testőreit, akik az aluljáró szálloda melletti lejárójánál várakoztak, a villamosmegállóban állíttatta meg az elnöki kocsit, és a testőrök elképedésre megindult az aluljáró felé. Mi a delegációt a biztonsági emberek kíséretében, tehát az ellenkező oldalon vártuk. Amikor a tévéhíradó riportere megkérdezte, milyen volt könyvet árulni, az államfő azt válaszolta: »Gondolhatja, jobb, mint hazát!«

Az írók, köztük Göncz Árpád, azon a napon egy-egy fél órát töltöttek a könyvespult mögött egyik kollégájuk akkor még szokatlan inszinuációja ellen tiltakozva. Többen vidékről utaztak fel azért a néhány percért.

Göncz Árpád autogrammot ad az aluljáróban Fotó: MTI / Demecs Zsolt

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.