A könyvespult mögött

Kőrössi P. József

Az Állami Könyvterjesztő Vállalat (ÁKV) Balaskó Jenő verseskönyvéből egyetlen példányt sem volt hajlandó átvenni. Ezért, 1990. június 20-án tiltakozásul vonultunk le az Astoria aluljárójába, ahol a Katalizátor (korábban szamizdat) könyvkiadó és -kereskedő saját asztalán adott helyet a kötet árusítására.

Ezen a tiltakozó, egyben az írói szolidaritást demonstráló akción meghívásomra (történetesen éppen az Írószövetség titkára voltam) számos író, közöttük Göncz Árpád köztársasági elnök is megjelent. Hogy megviccelje testőreit, akik az aluljáró szálloda melletti lejárójánál várakoztak, a villamosmegállóban állíttatta meg az elnöki kocsit, és a testőrök elképedésre megindult az aluljáró felé. Mi a delegációt a biztonsági emberek kíséretében, tehát az ellenkező oldalon vártuk. Amikor a tévéhíradó riportere megkérdezte, milyen volt könyvet árulni, az államfő azt válaszolta: »Gondolhatja, jobb, mint hazát!«

Az írók, köztük Göncz Árpád, azon a napon egy-egy fél órát töltöttek a könyvespult mögött egyik kollégájuk akkor még szokatlan inszinuációja ellen tiltakozva. Többen vidékről utaztak fel azért a néhány percért.

Göncz Árpád autogrammot ad az aluljáróban Fotó: MTI / Demecs Zsolt

Tovább az oldalra
Göncz 100