Találkozás Göncz Árpáddal, a magyar köztársaság volt elnökével

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatói klubja

2003. december 2.

Polanyiana 2004/1-es szám

A ma napirendre tűzött témát az élet kínálta, fontosságához nem fér kétség. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy a nevünkben szereplő szabadelvűség fogalom jelentését, értelmét, tartalmát, időbeli jelentésváltozását napirendre tűzzük, mégpedig abban a formában, ahogy az a meghívóban szerepel. Arra lennénk kíváncsiak, hogy önnek mi a véleménye ma, 2003-ban a szabadelvűségről, különös tekintettel arra, hogy hazánkban az elmúlt több mint egy évtized alatt jelentős változások mentek végbe a gazdaságban, a politikai viszonyokban, a kultúrában, az eszmékben.
A beszélgetés teljes szövegét a csatolt dokumentumban olvashatják.

Kapcsolódó dokumentumok

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.