Hírek

Fotó: MTI/Cseke Csilla                

                                MEGHÍVÓ                                       

MEGEMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD 95. SZÜLETÉSNAPJÁN

A Göncz Árpád Alapítvány 2017. február 10-én, pénteken 11.00 órakor 

koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál, a III. Bécsi út 88-90. előtt.

Közreműködnek: Dés László és Mácsai Pál Kossuth-díjas művészek.

Emlékező beszédet mond: Gulyás András kuratóriumi elnök.

A Göncz család és az Alapítvány koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.

A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

                                                                        

2017. január 30.

GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI MELLSZOBRA:

A KÖZADAKOZÁSI FELHÍVÁS EREDMÉNYE

2016. november 30-án Göncz Árpád barátai és tisztelői, Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin köztéri mellszobor állítását kezdeményezték az író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke emlékére.

A felhívás közzététele óta eltelt két hónap alatt az elkülönített számlára ötmillió száznyolcvanezer forint támogatás érkezett. A gyűjtést lezárva a kezdeményezők köszönetet mondanak a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek és a szoborállításhoz támogatóként csatlakozó Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának.

A   mellszobor a néhai köztársasági elnök egykori III. kerületi lakhelye szomszédságába, a Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol 2016-ban már emlékfát ültettek. Elkészítésére a Göncz család javaslatára a kezdeményezők egyetértésével Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész, az 1956-os mártírok 301-es parcellába készült emlékművének alkotója kapott felkérést. A szobor avatásának előrelátható időpontja 2017 októbere, Göncz Árpád halálának második évfordulója.

A  Göncz Árpád Alapítvány, amely a kezdeményezők kérésére eddig a támogatások fogadását intézte, a továbbiakban a szoborállítással kapcsolatos teendőkben működik közre. Az Alapítvány a fejleményekről a www.gonczarpad.hu honlap Aktuális rovatában ad tájékoztatást. További információt az info@gonczarpad.hu email-címen kérhetnek az érdeklődők.

2017. január 13.

A Göncz Árpád Alapítvány részvétnyilvánítása Mário Soares elhunyta alkalmából

A Göncz Árpád Alapítvány  részvétét fejezte ki  Mário Soares családjának, az egykori portugál köztársasági elnök elhunyta alkalmából.

A 92 éves korában elhunyt neves demokratát, a portugál „szegfűs forradalom”  kiemelkedő személyiségét szoros barátság fűzte Göncz Árpádhoz.  A kölcsönös rokonszenv és barátság megnyilvánult Göncz Árpád 1993-as portugáliai látogatásán,  a két államfő  budapesti és lisszaboni találkozóin.

A  Göncz Árpád Alapítvány  az tervezi, hogy a közeljövőben  Budapesten megemlékezik majd  Mário Soaresről, tevékenységének Göncz Árpádhoz és Magyarországához kapcsolódó vonatkozásairól.

Budapest, 2016. december 14.

KEZDEMÉNYEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI MELLSZOBRÁNAK FELÁLLÍTÁSÁRA

A Göncz Árpád mellszobrának felállítására indított közadakozási felhívás közzététele óta eltelt két hétben az elkülönített számlára 1 millió 950 ezer forintnyi támogatás érkezett magánszemélyektől, vállalkozásoktól és civil szervezetektől. A szoborállításhoz támogatóként csatlakozott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is.

A kezdeményezők várják a további felajánlásokat a Göncz Árpád Alapítvány erre a célra létrehozott, elkülönített számlájára: 11705008-21371866

Külföldi utalás esetén: Bank name: OTP Bank Hungary, SWIFT code: OTPVHUHB, Recipient account name: Göncz Árpád Alapítvány, Recipient account: HU53-11705008-21371866-00000000     Currency: HUF Hungarian Forints

A  közlemény rovatban tüntessék fel: „Támogatás - Göncz Árpád mellszobra”.

Mint ismeretes, Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri szobor állítását kezdeményezték az író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke emlékére. A   mellszobor egykori III. kerületi lakhelye szomszédságába, a Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol 2016-ban már emlékfát ültettek. Az alkotást 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján szeretnék avatni. Várható költsége 4,5 millió forint.

A  felajánlások fogadására és a szoborállítás ügyeinek intézésére a Göncz Árpád Alapítvány kapott felkérést. Az Alapítvány a tudnivalókról, a gyűjtés állásáról  a www.gonczarpad.hu honlap Aktuális rovatában ad tájékoztatást. További információt az info@gonczarpad.hu email-címen kérhetnek az érdeklődők.

2016. november 30.

KEZDEMÉNYEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI MELLSZOBRÁNAK FELÁLLÍTÁSÁRA

Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri szobor állítását kezdeményezték, és az alábbi  közadakozási felhívást tették közzé:

                                                           „FELHÍVÁS

Egy éve búcsúztattuk Göncz Árpádot. Barátai, tisztelői, akik szeretnénk, hogy a Magyar Köztársaság elnökének emlékét, egykori lakóhelye közelében köztéri szobor is megörökítse, közadakozási felhívással fordulunk magán- személyekhez, vállalkozásokhoz és civil szervezetekhez.

A mellszobor a Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol Elnök úr barátai 2016-ban már emlékfát ültettek. Az alkotást 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján szeretnénk avatni. Várható költsége 4,5 millió forint.

Tisztelettel kérjük Önöket, csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, támogatásukkal segítsék a szobor elkészítését.

A felajánlások fogadására és a szoborállítás ügyeinek intézésére a Göncz Árpád Alapítványt kértük fel. A gyűjtés állásáról  a www.gonczarpad.hu honlapon adunk majd tájékoztatást. További információ az info@gonczarpad.hu címen kérhető.

Felajánlásaikat az alábbi, erre a célra létrehozott, elkülönített számlára juttathatják el:             11705008-21371866.             Külföldi utalás esetén: HU53-11705008-21371866-00000000   A közlemény rovatban kérjük, tüntessék fel: „Támogatás - Göncz Árpád mellszobra”

Budapest, 2016. november 30.

Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa,      Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János, Szász Katalin”

--------------------------------------------------------------------------------

2016. november 10. Szeged

A  Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága (SZAB) Tudósklub Egyesület, a Közéleti Kávéház, és a Göncz Árpád Alapítvány tisztelettel meghívja 2016. november 10. napján (csütörtökön) 18:00 órára „A Bibó István emlékkönyv, 1979” című dokumentumfilm vetítésére.

Rendező: Surányi z. András

Bibó Istvánról, az emlékkönyvről és a film létrejöttéről ifj. Bibó István és dr. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke beszél.

Helyszín: SZAB székház I. emelet 110. előadóterem (6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

Dr. Csernus Sándor a SZAB Tudósklub titkára, Prof. dr. Fülöp Ferenc a SZAB elnöke, dr. Szalay István a Közéleti Kávéház kuratóriumának elnöke, dr. Gulyás András a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke

Bibó István emlékkönyv, 1979

Az 1970-es évek végén a Kádár-rendszer sokarcú, számos különböző csoportot magában foglaló ellenzéke – amolyan „népfrontos” kezdeményezésként – elhatározta, hogy 1981 augusztusára, Bibó István hetvenedik születésnapjára ajándékkötetet állít össze. A munkát tíztagú szerkesztőbizottság koordinálta, amelynek összetétele reprezentálta az ellenzék minden fontos irányzatát (az ’56-osokat és a ’68-asokat éppúgy, mint a „népieket” vagy az „urbánusokat”): Bence György, Csoóri Sándor (majd helyette Tornai József), Donáth Ferenc, Göncz Árpád, Halda Alíz, Kenedi János, Kis János, Réz Pál, Szűcs Jenő és Tordai Zádor alkották a csapatot. A szerzők névsora pedig, ha lehet, még színesebb lett: Illyés Gyulától Petri Györgyig, Csurka Istvántól Konrád Györgyig, Bali Sándortól Weöres Sándorig, Vargyas Lajostól Szántó Piroskáig rengetegen írtak a kötetbe, amely végül az ünnepelt elhunyta miatt emlékkönyvként jelent meg.

A 2011-es Bibó-centenárium állami protokolltól mentes, civil megemlékezései igazolták, a magyar szellemi és közélet e kivételesen nagy formátumú, integratív alakja száz évesen is kisajátíthatatlan. Élete, életműve ellenáll minden efféle kísérletnek. Az 1980-ban szamizdatként megjelent Bibó-emlékkönyv keletkezéstörténete máig sem ismert kellő mélységben, holott a korszakosnak mondható, cenzúrázatlan kiadvány a magyar demokrata és patrióta ellenzéki csoportok 1956 óta első nyílt egység demonstrációja volt. A Dunatáj Alapítvány 2011 őszétől forgatott filmje ezt a régóta fennálló köztartozást kívánta leróni, a még élő szerzőket, szerkesztőket közös emlékezésre bírva.

A filmben az egykori szerzők, szerkesztők közül megszólalnak: Andrásfalvy Bertalan, Dallos György, Duray Miklós, Göncz Árpád, Kenedi János, Kis János, Kodolányi Gyula, Konrád György, Kovács István, Radnóti Sándor, Réz Pál, Szilágyi Sándor, Tornai József, Vajda Mihály valamint ifj, Bibó István és Illyés Mária. Történész-beszélgetőtárs: Nóvé Béla Rendező Surányi z. András

A Göncz Árpád volt köztársasági elnök és a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogatásával készült film bemutatására 2014 októberében, a Magyar Filmhét programjában került sor.

---------------------------------------------------------------------------------

2016. október 22. Budaörs
Göncz Árpád utca és Bibó István tér avatása

Október 22-én 18.30-kor kerül sor a Városház főbejárata előtti téren a Göncz Árpád utca és a Bibó István tér utcanév tábláinak ünnepélyes avatására.

Az avatásra szóló meghívó jobbra, a mellékletben található

2016. október 6.
Egy éve ment el Göncz Árpád…

Fotó: Hollai IvánFotó: Szalay Zoltán,Fotó: Cseke Csilla

 Egy éve, ezen a napon hunyt el Göncz Árpád, író, műfordító, a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője, a III. Magyar Köztársaság első elnöke. Hiánya fájó, emlékét, példáját, emberségét naponta felidézzük.

Barátai azóta fát ültettek emlékére, tisztelői könyvekben örökítették meg találkozásaikat az elnökkel, egykori Bécsi úti lakóházán emléktáblát avattak, a Közép-Európai Egyetem posztumusz díszdoktorává fogadta, a közelmúltban pedig a XIII. kerületben városrészt neveztek el Göncz Árpádról.

---------------------------------------------------------------------------------

2016. szeptember 27.
Göncz Árpád városrész névadó ünnepség

Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata városrészt nevez el Göncz Árpádról. Az elnevezés az Árpád hídi városközpontot, a Róbert Károly körút – Esztergomi út – Árboc utca – Váci út – Petneházy utca – Teve utca által határolt területet érinti. Az önkormányzat a közterületi névadással tiszteleg a tavaly október 6-án elhunyt volt köztársasági elnök személye és munkássága előtt.

Az ünnepség helyszíne: Budapest XIII. Árpád hídi metróállomás észak-pesti, a Duna felöli kijárata

Az ünnepségről: http://media13.hu/tv13-160928.html 

---------------------------------------------------------------------------------

2016. június 25.
Posztumusz elismerés Göncz Árpádnak

A budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU),  Göncz Árpádnak posztumusz  díszdoktori címet adományoz,  Magyarország, a közép-európai régió és a CEU érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseképp. Az elismerést egyik unokája veszi majd át  2016. június 25-én, az egyetem megalakulásának huszonötödik évfordulóján.

---------------------------------------------------------------------------------

2016. június 16.
Tisztelgés Nagy Imre és mártírtársai emléke előtt

Az 1956-os vértanúk emléknapja alkalmából a Nagy Imre Alapítvány civil koszorúzási ünnepséget szervezett Nagy Imre szobránál. Göncz Árpádné és a  család valamint a Göncz Árpád Alapítvány nevében Gulyás András kuratóriumi elnök koszorúzott.

---------------------------------------------------------------------------------

2016. május 27.
Konferencia Göncz Árpádról

Az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja Egy európai plebejus címmel konferenciát rendez Göncz Árpádról

Időpont: 2016. május 27. 14:00

Helyszín: Hotel Hungaria City Center

Az előadók között: Vitányi Iván, Kende Péter, Kuncze Gábor, Göncz Kinga Részletek: Kövesdi Péter és Papp Zsigmond Gábor filmjéből

---------------------------------------------------------------------------------

2016. május 23.

---------------------------------------------------------------------------------

2016. május 12.
Petőfi Kör 2016

Mit várhatunk a hazánktól az államunktól, és milyen kötelességeink vannak vele szemben? Mit jelent ma egy ország állampolgárának lenni, amikor egyfelől szabadon mozoghatunk az EU-ban, másfelől az állam szuverenitását a nemzetközi rend több téren is zárójelbe teszi? Melyek azok a dolgok, javak, amelyekre egy állam polgáraiként nem tarthatunk kizárólagos igényt? Milyen problémákat vet fel a migráció ebből a szempontból?

A vita helyszíne: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb, Konferenciaterem

A Blinken OSA Archívum, az ELTE Társadalomtudományi Kar és a Göncz Árpád Alapítvány közös, hat részből álló vitasorozata.

---------------------------------------------------------------------------------

2016. április 14.
(I)gazság és egyenlő(tlen)ség

Milyen típusú és mértékű egyenlőtlenség tekinthető elfogadhatónak, és melyek azok az egyenlőtlenségek, amelyeknek a kompenzálására, kiegyensúlyozására, megszüntetésére köteles az állam és az egyén törekedni? Milyen mértékben? Melyek az egyenlőtlenség azon formái, amelyek erkölcsileg elfogadhatatlanok, jogot sértenek?

Előadók:
Szikra Dorottya
, szociálpolitikus, ELTE TáTk, adjunktus
Szilvay Gergely, újságíró, Mandiner

A vita helyszíne: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb, Konferenciaterem

http://www.petofikor2016.hu/i-gazsag-es-egyenlo-tlen-seg

www.petofikor2016.hu

https://www.facebook.com/Pet%C5%91fi-K%C3%B6r-2016-1276694895679461/

További információ: Bertalan Nóra www.osaarchivum.org

---------------------------------------------------------------------------------

2016. március 17.
Petőfi Kör 2016

Az ELTE Társadalomtudományi Kar, a Blinken OSA Archivum és a Göncz Árpád Alapítvány

tisztelettel meghívja Önt a „Petőfi Kör 2016", hat alkalomból álló, a demokrácia alapfogalmairól szóló sorozatának első, 2016. március 17-én 18 órakor tartandó Szabadság című vitájára

Előadók: Dénes Balázs, jogvédő, OSF
és Schanda Balázs, alkotmányjogász, egyetemi tanár, PPKE JAK

Felkért hozzászólók: Erdős Virág, költő
Gács Anna, irodalomtörténész, egyetemi docens, ELTE BTK
A vita moderátora: Unger Anna Róza, tanársegéd, ELTE TáTK
További közreműködők: Nagy Alíz és Halász Péter
ELTE TáTK Szociológia Doktori Iskola PhD hallgatók

Márciusban Újra Kezdjük

2016. március 17-én, a forradalom előkészítésében kulcsszerepet játszó1956-os Petőfi Kör első ülésének napra pontosan hatvanadik évfordulóján veszi kezdetét, a „Petőfi Kör 2016 című vitasorozat. A viták nagy nyilvánosságot kívánnak teremteni olyan alapvető kérdések megbeszélésére, amelyek politikai kultúránkat, társadalmunkat, boldogulásunkat, emberi méltóságukat, mindennapjainkat meghatározzák,

és amelyekről sajnálatos módon nem folyik nyilvános párbeszéd. A felkért előadók, a vitapartnerek és a nyilvános vita résztvevői olyan problémákat boncolnak megfogható, mindannyiunkat érintő példák alapján (mint szabadság, igazságosság, hazaszeretet, stb.), amelyek alapvető fontosságúak a demokratikus nyilvánosság számára. Az egyes témákat ismert tudósok, közéleti személyiségek, egyetemisták vezetik be.

A vita helyszíne: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb, Konferenciaterem

www.petofikor2016.hu

https://www.facebook.com/Pet%C5%91fi-K%C3%B6r-2016-1276694895679461/

További információ: Bertalan Nóra www.osaarchivum.org

---------------------------------------------------------------------------------

2016. február 9.
Megemlékezés Göncz Árpádról

Göncz Árpád 94. születésnapja alkalmából, 2016. február 9-én a Göncz Árpád Alapítvány, a Kossuth Kiadó és a Noran Libro Kiadó megemlékezést tartott Budapesten, az Örkény István könyvesboltban.

Az elhangzott előadások:

Kende Péter: Egy mindenkire nyitott ember, Ifj. Bibó István: Göncz Árpádról, Noszkai Gábor: G. Á. úr XX-XXI-ben, Gulyás András: G. Á. – Elvek és számok.

Az ünnepségen Göncz Árpád temetése óta először megjelent Göncz Árpádné Zsuzsa asszony, négy gyereke közül pedig hárman: Kinga, Annamária és Benedek.

A vendégek között ott voltak a Köszönjük Elnök Úr! és az Árpi bácsi című kötetek szerzői, mint például: -  Bródy János,  Gombár Csaba, Gönczöl Katalin, Iványi Gábor, Kocsis András Sándor, Kósáné Kovács Magda, Kuncze Gábor, Lengyel László, Mécs Imre, Romsics Ignác, Tóth Zoltán, Vajda Mihály, Végel László.

Papp Gábor Zsigmond és Kövesdi Péter Göncz Árpádról készített dokumentumfilmjéből is láthattak részleteket a jelenlévők.

Az eseményről készített fotók a mellékletben találhatók, a fotó mellett, a megemlékezés szóra kattintva. Fotó: Gergely Bea

---------------------------------------------------------------------------------

2016. január 18.
Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér – Kamaraterem

Papp Gábor Zsigmond rendező és Kövesdi Péter televíziós újságíró kétrészes dokumentum-portréfilmet készített Göncz Árpádról.

GÖNCZ I. – REPÜLÉS ELLENSZÉLBEN
rendező: Papp Gábor Zsigmond /56 perc, 2001/

GÖNCZ II. – KÖTIK RÁM A MÉLTÓSÁGOT
rendező: Papp Gábor Zsigmond /56 perc, 2002/

---------------------------------------------------------------------------------

2015. december 8.
Göncz Árpádról szóló könyv bemutatója

December 8-án 17.30-kor az  Örkény István könyvesboltban mutatják be Dési János: Árpi bácsi című könyvét . A  nemrég elhunyt köztársasági elnökről összegyűjtött történeteket, anekdotákat tartalmazó könyvről  Szegvári Katalin beszélget a szerzővel.  Családtagok, barátok és ismerősök  elevenítik fel személyes élményeiket. A helyszínen kedvezményesen kapható lesz a kötet.

---------------------------------------------------------------------------------

2015. november 10.
A Göncz család köszönetnyilvánítása

A Göncz Árpád Alapítvány - Göncz Árpádné, Kinga, Annamária, Benedek és Dániel megbízásából -  ezúton is kifejezi köszönetét mindazoknak, akik  Göncz Árpád elhunyta alkalmából részvétüket nyilvánították, temetésén résztvettek.

---------------------------------------------------------------------------------

2015. november 6.
Göncz Árpád temetése

Göncz Árpád volt köztársasági elnököt 2015. november 6-án 15 órakor helyezik végső nyugalomra az Óbudai temetőben - tájékoztatta a család az Országgyűlés Hivatalát. A gyászszertartáson - végakaratának megfelelően - az egykori rabtárs Mécs Imre és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatja a 94. életévében október 6-án elhunyt volt államfőt.

---------------------------------------------------------------------------------

Köszönet

A Göncz-családhoz, Alapítványunkhoz és Elnök úr titkárságára folyamatosan érkeznek az együttérzést és részvétet kifejező üzenetek. A Göncz Árpád elhunyta napján háza előtt tartott gyertyagyújtás óta sok százan rótták le kegyeletüket a Parlament előtt és az Országházban megnyitott kondoleáló könyvben. A család kérésére köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki jó szavakkal emlékezett meg halottunkról és részvétét fejezte ki.

Honlap
Cikkek, megemlékezések sokasága jelent meg e napokban Göncz Árpád életéről, munkásságáról. Ezeket feltesszük majd a honlapra, ez időbe telik, türelmüket kérjük.

Részvétnyilvánítás a Parlamentben
A szabadon választott Országgyűlés és a Magyar Köztársaság első elnökének emlékére az Országházban kondoleáló könyvet nyitottak, amelyben mindenki kifejezheti részvétét Göncz Árpád elhunyta kapcsán. A részvétnyilvánító könyvbe október 8-11. között 10 órától 18 óráig, 12-14. között 14 órától 18 óráig lehet bejegyzéseket tenni az Országház  előcsarnokában. (Bejárat az oroszlános főkapu jobboldalán) Az Országgyűlés Hivatalának MTI-közleménye szerint a továbbiakról az érdeklődés függvényében a hivatal a családdal egyeztetve dönt.

---------------------------------------------------------------------------------

Gyász
Budapest, 2015. október 6., kedd (MTI) - Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel.

Temetéséről később intézkednek.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

---------------------------------------------------------------------------------

2015. szeptember 28.
„Együttműködés, konfrontáció és kompromisszum a magyar politikában– huszonöt év távlatából”

 

A Göncz Árpád Alapítvány konferenciája 2015. szeptember 28. 14.00.

Helyszín: A budapesti Francia Intézet Auditóriuma, Budapest, I. Fő utca 17.

Göncz Árpád köztársasági elnökké választásának negyedszázados évfordulójához kapcsolódóan a Göncz Árpád Alapítvány tudományos-közéleti konferenciát rendez, hogy felidézze azokat a mára történelmi távlatból szemlélhető időket, és maradandó értékeit, amelyeket ma sokan nem becsülnek kellőképpen.

14.00 Megnyitó

Anne-Marie Maskay, a Francia Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke

I. rész Politika, alkotmányos-jogi keretek, sajtó és nyilvánosság

Levezető elnök: Ifj. Bibó István

Kende Péter, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, 1990-ben az 1956-os Intézet kuratóriumának társelnöke: A köztársaság rendje – 25 év távlatából

Lengyel László, 1990-től a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója:

A  rendszerváltás politikai szereplői, álláspontok, ágendák

Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, 1995-2001 között az országgyűlés adatvédelmi biztosa: Az alkotmányosság kérdései 1990-ben és ma

Gombár Csaba, a Korridor Kutatócsoport vezetője,1990-1993: a Magyar Rádió elnöke:

A sajtó és a nyilvánosság kérdései      

15.30 Kávészünet

II. rész Kerekasztal-beszélgetések akkori közéleti résztvevőkkel

Levezető elnök: Rainer M. János

Külpolitika :    Jeszenszky Géza egyetemi magántanár, 1990-94: a Magyar Köztársaság külügyminisztere – Kovács László külpolitikus,  1990-94: az országgyűlés külügyi bizottságának tagja, majd elnöke  – Szent-Iványi István, külpolitikai tanácsadó (MLP), 1990-94: az országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke

Gazdaság: Kádár Béla, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 1990-94: a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere   – Surányi György: egyetemi tanár, 1990-91/95-2001: a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Zárszó: Gulyás András

---------------------------------------------------------------------------------

25 éve történt
Göncz Árpádot 1990. augusztus 3-án választotta meg az Országgyűlés a Magyar Köztársaság első elnökévé. A 25 éves évfordulóról több újság és internetes portál is megemlékezett.

---------------------------------------------------------------------------------

2015. június 18.
Göncz Árpád részvétét fejezte ki Süleyman Demirel egykori török államfő elhunyta alkalmából. A Magyar Köztársaság volt elnökének részvétnyilvánítását Gulyás András titkárságvezető továbbította Şakir Fakili budapesti török nagykövetnek. A két elnök számos alkalommal találkozott.  A török politikus többször járt Budapesten, 1992-ben még kormányfőként fogadta őt Antall József miniszterelnök, 1994-ben már államfőként nyitotta meg a Nagy Szulejmán és kora című kiállítást a budai várban. 1997-es budapesti látogatásán jelentette be, Törökország támogatja Magyarország csatlakozását a NATO-hoz. Göncz Árpád és Süleyman Demirel megállapodásának eredményeként valósult meg a Topkapi szerájban őrzött felbecsülhetetlen értékű középkori zenei gyűjtemény, az Isztambuli Antifonálé restaurálása és hasonmás kiadásának magyarországi megjelentetése, amelyet Dobszay László zenetudós kezdeményezett.

---------------------------------------------------------------------------------

2015. március 26.
A Göncz Árpád Alapítvány a Bibó István Közéleti Társasággal és az 1956-os Intézet Alapítvánnyal bemutatta a Bibó-emlékkönyv,1979 című filmet. A Mozsár Kávézóban nagy érdeklődés mellett megtartott bemutatón és az azt követő beszélgetésen részt vett Göncz Zsuzsa, Bibó István családtagjai, többen az emlékkönyv egykori szerzői közül. A vetítés után a film alkotógárdája nevében Nóvé Béla történész beszélgetett ifj. Bibó Istvánnal, Konrád Györggyel és Vajda Mihállyal.

A filmet a Dunatáj Alapítvány készítette 2010-13-ban. Rendező: Surányi z. András, szerkesztő-vágó: Sívó Julia, fényképezte: Surányi z. András, Visky Ábel, gyártásvezető-producer: Szederkényi Miklós, stúdióvezető: Dr. Buglya Sándor. A filmen Bibóról és az Emlékkönyvről beszélnek Andrásfalvy Bertalan, ifj. Bibó István, Dalos György, Duray Miklós, Göncz Árpád, Illyés Mária, Kenedi János, Kis János, Kodolányi Gyula, Konrád György, Kovács István, Radnóti Sándor, Réz Pál, Szilágyi Sándor, Tornai József, Vajda Mihály, történész-beszélgetőtárs Nóvé Béla.

---------------------------------------------------------------------------------

2015. február 24.
Göncz Árpád nevében és megbízásából ezúton is köszönjük mindazokat a jókívánságokat, fényképeket, video üzeneteket, amelyeket 93. születésnapjára kapott levélben, e-mailben és közösségi oldalakon.

Göncz Árpád és Göncz Zsuzsa asszony mindenkinek köszönik és viszonozzák az ünnepi és újévi jókívánságokat!

---------------------------------------------------------------------------------

2014. október 28.
„Újabb vezetés a „Göncz Árpád, a műfordító” kiállításon

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, Budapest, V. Molnár utca 11,  2014. október 28-án 11 órakor Gulyás András kalauzolásával tekinthető meg a Göncz Árpád műfordítói életművét bemutató kiállítás.

---------------------------------------------------------------------------------

2014. október 16.
Vezetés a „Göncz Árpád, a műfordító” kiállításon

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, Budapest, V. Molnár utca 11,  2014. október 16-án 11 órakor Gulyás András kalauzolásával tekinthető meg a Göncz Árpád műfordítói életművét bemutató kiállítás.

„Göncz Árpád, a műfordító” kiállítás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban
Ötven éve jelent meg Göncz Árpád első fordítása, Aldous Huxley Szombat délután című novellája. Az életfogytiglani börtönbüntetéséből egy évvel korábban amnesztiával szabadult Göncz Árpád attól kezdve fordításokból tartotta el családját, és igen komoly műfordítói életművet hozott létre.  A jubileum alkalmából 2014. októberében az Országos Idegennyelvű Könyvtár és a Göncz Árpád Alapítvány kiállítást rendez.

---------------------------------------------------------------------------------

2014. június 19.
Göncz Árpád által felajánlott tárgy is szerepelt  a Budapesti Értéktőzsde jótékonysági árverésén, amelyet a magyar tőzsde létrejöttének százötvenedik évfordulója alkalmából rendeztek. A volt államfőnek a BÉT-en tett látogatásait megörökítő aláírt fénykép-összeállítás  négyszázezer forintért kelt el.

---------------------------------------------------------------------------------

Göncz Árpád mű franciául
Az Orléans-i  Jeanne d’Arc Baráti Társaság Le Porche c.  folyóiratában,  címmel megjelent Göncz Árpád Találkozások c. rádiójátékának fordítása. A francia változatot, amely a fordításban a  ’Szent Johanna, 1919’, címet kapta, Yves Avril készítette. A szerzőt is ő mutatja be, kiemelve, hogy a téma szabad feldolgozása a francia történelem mély ismeretéről tanúskodik.

---------------------------------------------------------------------------------

2014. április 24-én Göncz Árpád levélben köszöntötte a megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Scolar Kiadó vezetőit.

---------------------------------------------------------------------------------

2014. április 12-13.

A Közép-Európai Államfők első találkozójának huszadik évfordulóján a Václav Havel Könyvtár konferenciát szervezett  a csehországi  Litomyšl-ben.  Göncz Árpád üzenetében felelevenítette Václav Havelhez és a találkozóhoz fűződő emlékeit.

---------------------------------------------------------------------------------

2014. január 31-én Göncz Árpád részvétét fejezte ki Jancsó Miklós elhunyta alkalmából.

---------------------------------------------------------------------------------

2013. december 26-án ünnepelte a Budapesti Fesztiválzenekar megalakulásának harmincadik évfordulóját. A jubileumon Göncz Árpád levélben köszöntötte a zenekar tagjait.

---------------------------------------------------------------------------------

2013. december 21-22-én Petri György születésének hetvenedik évfordulóján megemlékezést tartanak a FUGA és a NN galéria szervezésében. A programsorozatot Göncz Árpád levélben üdvözölte.

---------------------------------------------------------------------------------

2013. december 11-én Göncz Árpád és felesége koszorút küldött az Antall József miniszterelnök halálának 20. évfordulóján sírjánál tartott megemlékezésre

---------------------------------------------------------------------------------

2013. november 12-én a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriuma megtartotta alakuló ülését. A kuratórium tagjai részletesen megvitatták az alapító okiratban rögzített teendőiket. Tekintettel a 2013-ból hátralévő rövid időre, idén nyilvános rendezvényt már nem terveznek. Fontosnak tartják, hogy az idei évben angol és német kiadvány is jelent meg Göncz Árpád tevékenységéről, Kim Dae Soon munkája Londonban, ill. német publikáció az Adalbert Alapítvány gondozásában.

Kapcsolódó dokumentumok

Kapcsolódó galériák

Tovább az oldalra

Göncz Árpád (1922 - 2015) a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.

Fiatalemberként, frissen végzett jogászként részese a nyilasok elleni fegyveres ellenállásnak, 1945-től a kisgazda pártban kezdi politikai tevékenységét. A párt betiltása után fizikai munkásként dolgozik. Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.

A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös, mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.