Hírek

2017. május 26.

GÖNCZ ÁRPÁD SÉTÁNY AVATÁSA  A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusának határozata alapján Göncz Árpádról, az 1956-os forradalmárról, politikusról, köztársasági elnökről, íróról és műfordítóról, a szegedi Bölcsészettudomány Kar Angol Tanszékén a fordító- és tolmácsképzés alapító tanáráról nevezik el a Bölcsészetttudományi Kar és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ között húzódó sétányt.

A sétány helyszíni avatására 2017. május 26-án, pénteken, 13 órai kezdettel kerül sor.

Program:

Dr. Szajbély Mihály professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja köszönti a megjelenteket,

Dr. Szabó Gábor professzor, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora mond ünnepi beszédet,

Dr. Szőnyi György Endre, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora idézi személyes emlékeit Göncz Árpád szegedi tevékenységéről

Közreműködik a SZTE Zeneművészeti Karának Harsonaegyüttese

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

2017. április 18.

KÉSZÜL GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI MELLSZOBRA

 Fotó: MTI Cseke Csilla

Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész már az utolsó simításokat végzi Göncz Árpádot ábrázoló alkotásán budapesti műtermében 2017. április 18-án. A közadakozásból készülő bronz mellszobor a néhai államfő egykori óbudai lakóhelye szomszédságába, a Bécsi úti kis parkba kerül majd előreláthatólag 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján. A nyilvánosságnak most először bemutatott szoborról az MTI tudósítása alapján több hír is megjelent:

http://www.nlcafe.hu/otthon/20170418/goncz-arpad-mellszobor-kepek-jovanovics-gyorgy/

http://inforadio.hu/kultura/2017/04/18/most_megnezheti_goncz_arpad_uj_szobrat/ 

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/adakozasbol-jott-ossze-a-penz-goncz-arpad-szobrara/sfwyece

https://ezahir.hu/2017/04/18/keszul-goncz-arpad-kozteri-mellszobra/

http://sztarklikk.hu/kozelet/igy-keszul-goncz-arpad-mellszobra-fotok/323218/

2017. április 25.
MÁRIO SOARESRE EMLÉKEZIK A GÖNCZ ÁRPÁD ALAPÍTVÁNY ÉS AZ ELTE PORTUGÁL TANSZÉKE

A  közelmúltban elhunyt Mário Soares portugál  politikus, államférfi emléke előtt tiszteleg a Göncz Árpád Alapítvány  és az ELTE BTK Portugál Nyelv és Irodalom tanszéke 2017. április 25-én, kedden de. 11 órakor. A Portugál Köztársaság egykori elnöke Göncz Árpáddal együtt Európa demokratikus változásainak kiemelkedő alakja volt, kölcsönös tisztelet és barátság fűzte őket egymáshoz.

A megemlékezésen Maria José Teixeira de Morais Pires, a Portugál Köztársaság budapesti nagykövete mond bevezetőt. Gulyás András, egykori lisszaboni nagykövet, majd Göncz Árpád külpolitikai tanácsadója, a két államfő személyes találkozásait idézi fel, Dr. Rákóczi István tanszékvezető  Mário Soares politikai pályájának legfontosabb pillanatait elemzi.

A megemlékezés helye: ELTE BTK Portugál Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/C. fsz. II. előadó.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Fotó: MTI/Cseke Csilla                

                                MEGHÍVÓ                                       

MEGEMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD 95. SZÜLETÉSNAPJÁN

A Göncz Árpád Alapítvány 2017. február 10-én, pénteken 11.00 órakor 

koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál, a III. Bécsi út 88-90. előtt.

Közreműködnek: Dés László és Mácsai Pál Kossuth-díjas művészek.

Emlékező beszédet mond: Gulyás András kuratóriumi elnök.

A Göncz család és az Alapítvány koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.

A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

                                                                        

2017. január 30.

GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI MELLSZOBRA:

A KÖZADAKOZÁSI FELHÍVÁS EREDMÉNYE

2016. november 30-án Göncz Árpád barátai és tisztelői, Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin köztéri mellszobor állítását kezdeményezték az író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke emlékére.

A felhívás közzététele óta eltelt két hónap alatt az elkülönített számlára ötmillió száznyolcvanezer forint támogatás érkezett. A gyűjtést lezárva a kezdeményezők köszönetet mondanak a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek és a szoborállításhoz támogatóként csatlakozó Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának.

A   mellszobor a néhai köztársasági elnök egykori III. kerületi lakhelye szomszédságába, a Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol 2016-ban már emlékfát ültettek. Elkészítésére a Göncz család javaslatára a kezdeményezők egyetértésével Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész, az 1956-os mártírok 301-es parcellába készült emlékművének alkotója kapott felkérést. A szobor avatásának előrelátható időpontja 2017 októbere, Göncz Árpád halálának második évfordulója.

A  Göncz Árpád Alapítvány, amely a kezdeményezők kérésére eddig a támogatások fogadását intézte, a továbbiakban a szoborállítással kapcsolatos teendőkben működik közre. Az Alapítvány a fejleményekről a www.gonczarpad.hu honlap Aktuális rovatában ad tájékoztatást. További információt az info@gonczarpad.hu email-címen kérhetnek az érdeklődők.

2017. január 13.

A Göncz Árpád Alapítvány részvétnyilvánítása Mário Soares elhunyta alkalmából

A Göncz Árpád Alapítvány  részvétét fejezte ki  Mário Soares családjának, az egykori portugál köztársasági elnök elhunyta alkalmából.

A 92 éves korában elhunyt neves demokratát, a portugál „szegfűs forradalom”  kiemelkedő személyiségét szoros barátság fűzte Göncz Árpádhoz.  A kölcsönös rokonszenv és barátság megnyilvánult Göncz Árpád 1993-as portugáliai látogatásán,  a két államfő  budapesti és lisszaboni találkozóin.

A  Göncz Árpád Alapítvány  az tervezi, hogy a közeljövőben  Budapesten megemlékezik majd  Mário Soaresről, tevékenységének Göncz Árpádhoz és Magyarországához kapcsolódó vonatkozásairól.

Budapest, 2016. december 14.

KEZDEMÉNYEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI MELLSZOBRÁNAK FELÁLLÍTÁSÁRA

A Göncz Árpád mellszobrának felállítására indított közadakozási felhívás közzététele óta eltelt két hétben az elkülönített számlára 1 millió 950 ezer forintnyi támogatás érkezett magánszemélyektől, vállalkozásoktól és civil szervezetektől. A szoborállításhoz támogatóként csatlakozott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is.

A kezdeményezők várják a további felajánlásokat a Göncz Árpád Alapítvány erre a célra létrehozott, elkülönített számlájára: 11705008-21371866

Külföldi utalás esetén: Bank name: OTP Bank Hungary, SWIFT code: OTPVHUHB, Recipient account name: Göncz Árpád Alapítvány, Recipient account: HU53-11705008-21371866-00000000     Currency: HUF Hungarian Forints

A  közlemény rovatban tüntessék fel: „Támogatás - Göncz Árpád mellszobra”.

Mint ismeretes, Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri szobor állítását kezdeményezték az író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke emlékére. A   mellszobor egykori III. kerületi lakhelye szomszédságába, a Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol 2016-ban már emlékfát ültettek. Az alkotást 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján szeretnék avatni. Várható költsége 4,5 millió forint.

A  felajánlások fogadására és a szoborállítás ügyeinek intézésére a Göncz Árpád Alapítvány kapott felkérést. Az Alapítvány a tudnivalókról, a gyűjtés állásáról  a www.gonczarpad.hu honlap Aktuális rovatában ad tájékoztatást. További információt az info@gonczarpad.hu email-címen kérhetnek az érdeklődők.

2016. november 30.

KEZDEMÉNYEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI MELLSZOBRÁNAK FELÁLLÍTÁSÁRA

Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri szobor állítását kezdeményezték, és az alábbi  közadakozási felhívást tették közzé:

                                                           „FELHÍVÁS

Egy éve búcsúztattuk Göncz Árpádot. Barátai, tisztelői, akik szeretnénk, hogy a Magyar Köztársaság elnökének emlékét, egykori lakóhelye közelében köztéri szobor is megörökítse, közadakozási felhívással fordulunk magán- személyekhez, vállalkozásokhoz és civil szervezetekhez.

A mellszobor a Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol Elnök úr barátai 2016-ban már emlékfát ültettek. Az alkotást 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján szeretnénk avatni. Várható költsége 4,5 millió forint.

Tisztelettel kérjük Önöket, csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, támogatásukkal segítsék a szobor elkészítését.

A felajánlások fogadására és a szoborállítás ügyeinek intézésére a Göncz Árpád Alapítványt kértük fel. A gyűjtés állásáról  a www.gonczarpad.hu honlapon adunk majd tájékoztatást. További információ az info@gonczarpad.hu címen kérhető.

Felajánlásaikat az alábbi, erre a célra létrehozott, elkülönített számlára juttathatják el:             11705008-21371866.             Külföldi utalás esetén: HU53-11705008-21371866-00000000   A közlemény rovatban kérjük, tüntessék fel: „Támogatás - Göncz Árpád mellszobra”

Budapest, 2016. november 30.

Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa,      Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János, Szász Katalin”

--------------------------------------------------------------------------------

2016. november 10. Szeged

A  Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága (SZAB) Tudósklub Egyesület, a Közéleti Kávéház, és a Göncz Árpád Alapítvány tisztelettel meghívja 2016. november 10. napján (csütörtökön) 18:00 órára „A Bibó István emlékkönyv, 1979” című dokumentumfilm vetítésére.

Rendező: Surányi z. András

Bibó Istvánról, az emlékkönyvről és a film létrejöttéről ifj. Bibó István és dr. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke beszél.

Helyszín: SZAB székház I. emelet 110. előadóterem (6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

Dr. Csernus Sándor a SZAB Tudósklub titkára, Prof. dr. Fülöp Ferenc a SZAB elnöke, dr. Szalay István a Közéleti Kávéház kuratóriumának elnöke, dr. Gulyás András a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke

Bibó István emlékkönyv, 1979

Az 1970-es évek végén a Kádár-rendszer sokarcú, számos különböző csoportot magában foglaló ellenzéke – amolyan „népfrontos” kezdeményezésként – elhatározta, hogy 1981 augusztusára, Bibó István hetvenedik születésnapjára ajándékkötetet állít össze. A munkát tíztagú szerkesztőbizottság koordinálta, amelynek összetétele reprezentálta az ellenzék minden fontos irányzatát (az ’56-osokat és a ’68-asokat éppúgy, mint a „népieket” vagy az „urbánusokat”): Bence György, Csoóri Sándor (majd helyette Tornai József), Donáth Ferenc, Göncz Árpád, Halda Alíz, Kenedi János, Kis János, Réz Pál, Szűcs Jenő és Tordai Zádor alkották a csapatot. A szerzők névsora pedig, ha lehet, még színesebb lett: Illyés Gyulától Petri Györgyig, Csurka Istvántól Konrád Györgyig, Bali Sándortól Weöres Sándorig, Vargyas Lajostól Szántó Piroskáig rengetegen írtak a kötetbe, amely végül az ünnepelt elhunyta miatt emlékkönyvként jelent meg.

A 2011-es Bibó-centenárium állami protokolltól mentes, civil megemlékezései igazolták, a magyar szellemi és közélet e kivételesen nagy formátumú, integratív alakja száz évesen is kisajátíthatatlan. Élete, életműve ellenáll minden efféle kísérletnek. Az 1980-ban szamizdatként megjelent Bibó-emlékkönyv keletkezéstörténete máig sem ismert kellő mélységben, holott a korszakosnak mondható, cenzúrázatlan kiadvány a magyar demokrata és patrióta ellenzéki csoportok 1956 óta első nyílt egység demonstrációja volt. A Dunatáj Alapítvány 2011 őszétől forgatott filmje ezt a régóta fennálló köztartozást kívánta leróni, a még élő szerzőket, szerkesztőket közös emlékezésre bírva.

A filmben az egykori szerzők, szerkesztők közül megszólalnak: Andrásfalvy Bertalan, Dallos György, Duray Miklós, Göncz Árpád, Kenedi János, Kis János, Kodolányi Gyula, Konrád György, Kovács István, Radnóti Sándor, Réz Pál, Szilágyi Sándor, Tornai József, Vajda Mihály valamint ifj, Bibó István és Illyés Mária. Történész-beszélgetőtárs: Nóvé Béla Rendező Surányi z. András

A Göncz Árpád volt köztársasági elnök és a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány támogatásával készült film bemutatására 2014 októberében, a Magyar Filmhét programjában került sor.

---------------------------------------------------------------------------------

2016. október 22. Budaörs
Göncz Árpád utca és Bibó István tér avatása

Október 22-én 18.30-kor kerül sor a Városház főbejárata előtti téren a Göncz Árpád utca és a Bibó István tér utcanév tábláinak ünnepélyes avatására.

Az avatásra szóló meghívó jobbra, a mellékletben található

2016. október 6.
Egy éve ment el Göncz Árpád…

Fotó: Hollai IvánFotó: Szalay Zoltán,